Konutlarda seramik malzeme kullanımının iç mekan tasarım ilkeleri bağlamında incelenmesi
Investigation of the use of ceramic materials in the context of interior design principles
- Tez No: 579114
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Seramik kaplama, ıslak mekân tasarımı, iç mekân tasarımı, temel tasarım ilkeleri, Ceramic coating, wet space design, interior design, basic design principles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde konut iç mekânlarında seramik malzeme sıklıkla kullanılmaktadır. Bu malzemenin doğru ya da yanlış kullanımları mekânın anlatımını değiştirmektedir. Seramik, renk, doku, ebat, yüzey olarak mekâna bir kimlik kazandırmaktadır. Tasarımcının amacı, seramiği en doğru şekilde kullanarak, mekânın ruhuna ve işlevine uygun bir kompozisyon ortaya koymaktır. Seramiğin kille başlayan serüveni günümüze kadar ulaşmıştır. Kilden yapılan seramik, mermer görünümlü, ahşap görünümlü, taş görünümlü gibi farklı özelliklere sahip olabilir. Ürün çeşitliliği -gelişen teknoloji ile birlikte seramik sektöründe rekabet ortamı yaratmaktadır. Yaptığımız kompozisyonda seramiği en doğru şekilde kullanmalıyız. Farklı ebat ve renk dokularındaki seramiklerin ne gibi etki yaptıkları bu tezde resimlerle incelenmiştir. Yapılan gerçek uygulama resimleriyle de örnekler çoğaltılmıştır. Açık tonda olan seramikler mekânı daha geniş ve ferah göstermektedir. Koyu tondaki seramikler ise, mekânı daraltan ve aydınlık olmayan bir etki oluştururlar. Büyük ebatlı seramikler daha bütünsel ve yekpare olurken, küçük ebatlı seramikler fazla tekrar eden ve göz yorucu bir etki oluştururlar. Parlak seramikler ışığı yansıtıcı bir etki yaparken, mat yüzeyli seramikler daha çok kaydırmazlık özelliğinden dolayı tercih edilmektedirler. Doğal bir malzeme olmayan seramik, yapısındaki maddelerden dolayı daha uzun ömürlü ve sağlam özellikler kazandığı için kimi doğal malzemeye göre tercih sebebi olmuştur. Seramiğin yapılan komposizyonda doğru kullanılması tasarım için bir gerekliliktir. Bu tezde seramik maddesinin doğuşundan başlanılmış, seramiğin tarihteki sürecine değinilmiştir. Temel tasarım ilkeleri dikkate alınarak seramik örnekleri tek tek ele alınmış, yapılan gerçek müşteri örnekleriyle hangi temel tasarım ilkesine göre tasarım yapıldığı irdelenmiş örneklerle de çoğaltılmıştır. Bu tezin amacı, tasarımcılara temel tasarım ilkeleri bağlamında seramiğin nasıl kullanılacağı anlamında katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Today, ceramic materials are frequently used in residential interiors. Proper and/or improper use of this material can change the expression of the space. Ceramic, color, texture, size, surface, gives an identity to the space. By using ceramic in the most accurate way, the designer can produce a composition in accordance with the spirit and function of the space. Ceramic made of clay, marble-looking, wood-looking, stone-looking, may have different features such as. Variety of products – together with the developing technology creates a competitive environment in the ceramic industry. The adventure of ceramics starting with clay has survived to the present day. In our composition, we should use ceramics in the most accurate way. The effects of ceramics of different sizes and color textures are examined in this thesis with pictures. Light -colored ceramics make the space more spacious and spacious. Dark-colored ceramics, on the other hand, create a non-illuminating effect that narrows the space. Large-size ceramics are more holistic, small-size ceramics hava a more repetitive and tiring effect. Glossy ceramics hava a light reflective effect, whereas matt surface ceramics are preferred for their non-slip properties. Ceramic, which is not a natural material, has been preferred over some natural materials since it has a longer life and robust properties due to the materials in its structure. Correct use of ceramic in the composition is a requirement for design. In this thesis, the birth of ceramic material has been started and the process of ceramic in history has been mentioned. Taking the basic design principles into consideration, the ceramic samples were handled in a single annex, and the actual design of the customer samples and the design according to which the basic design principle was made were also replicated with the samples. The aim of this thesis is to contribute to how designers use ceramics in the context of basic design principles.