Mağazalarda müzik kullanımının satın alma davranışına etkisi
The effect of music usage in stores purchasing behavior
  1. Tez No: 579126
  2. Yazar: ERMAN GÜLBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Reklamcılık, İşletme, Music, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, müzik, mağaza, satın alma, tüketici, Marketing, music, store, purchase, consumer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, mağazalarda müzik kullanımının satın alma davranışına etkisini tüketici bağlamında açıklamaktır. Ayrıca bu çalışma ile, müziğin tüketici davranışları üzerindeki etkisini vurgulamak da amaçlanmaktadır. Müzik, geniş kullanımı, izleyicinin uyarılmasını ve etkilenmesini geliştirme kabiliyeti nedeniyle pazarlamada önemli bir arka plan özelliği olarak görülmektedir. Müzik, pazarlama iletişiminde, mesajı zenginleştirmek için sıklıkla kullanılmakta olup, bir reklamda en çok uyarıcı bileşen olabilmektedir. Müzik, tüketicinin duygusal durumunu olumlu yönde harekete geçirmek için kullanılan potansiyel bir çevresel işaret olarak algılanmaktadır. Yapılan çalışmalar, müziğin reklam konusunda olumlu bir tutuma yol açabileceğini ve daha sonra bu olumlu tutumu markaya aktarabileceğini göstermektedir. Pazarlama iletişiminde müziğin duygusal, uyarıcı yönleri, potansiyel olarak çözülmemiş, karar vermeyen tüketicilerden oluşan bir kitle üzerinde ikna edici bir araç olabilmektedir. Pazarlama iletişiminde, firmalar sundukları ürün ve hizmetler için ideal marka imajını oluşturmak amacıyla binlerce tekniği kullanmaktadırlar. Bir pazarlama iletişiminde, dikkate alınmayan hiçbir ayrıntı bulunmamaktadır. Bu nedenle, pazarlama iletişimi kararlarında müzik giderek daha önemli hale gelmektedir. Bir mağazada, reklamda, bir web sitesinde çalan müzik türleri, bir ürünün görüntüsünü ve nihayetinde bir ürünün satılıp satılmayacağını etkileyebilir. Etkili bir şekilde kullanılan ve uygulanan müzik, bir şirketin veya ürünün markalaşma ve pazarlama çabalarına büyük ölçüde katkıda bulunabilir. Bu yüzden müziğin pazarlama üzerindeki etkisinin araştırılması, hem araştırmacılar hem de sektör yöneticileri için faydalı bilgiler sağlayacaktır. Çalışma kapsamında 210 kişinin katıldığı bir anket yapılmış ve anket ile mağaza atmosferindeki arka plan müziğinin, pazarlama iletişimine katkısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucuna göre mağaza müziğinin tüketicinin satın alma davranışları üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain the effect of music use in stores on purchasing behavior in consumer context. It is also aimed to emphasize the effect of music on consumer behavior. Music is seen as an important background feature in marketing because of its wide usage, its ability to enhance the audience's stimulation and influence. Music is often used in marketing communications to enrich the message and can be the most stimulating component in an advertisement. Music is perceived as a potential environmental sign used to stimulate the consumer's emotional state in a positive way. Studies have shown that music can lead to a positive attitude in advertising and then transfer this positive attitude to the brand. In marketing communication, the emotional, stimulating aspects of music can be a convincing tool for a mass of potentially unresolved consumers who do not make decisions. In marketing communication, companies use thousands of techniques to create the ideal brand image for the products and services they offer. In a marketing communication, there are no details that are not taken into account. For this reason, music is becoming more important in marketing communication decisions. The types of music playing in a store, advertisement, or website can affect the appearance of a product and ultimately the situation whether or not a product will be sold. Music that is used and applied effectively can greatly contribute to the branding and marketing efforts of a company or product. Therefore, researching the impact of music on marketing will provide useful information for both researchers and industry executives. Within the scope of the study, a questionnaire with 210 participants was conducted and the contribution of background music in the store atmosphere to marketing communication was determined. According to the results of the research, it has been determined that store music has an effect on the buying behavior of the consumer.