Futbolculara uygulanan core antrenmanların statik denge ve sıçrama performansına etkisi
The effect of training which applied to football players on static balance and jumping performance
  1. Tez No: 579125
  2. Yazar: SUAT KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TUNGA PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Core Antrenman, Denge, Sıçrama, Football, Core Training, Balance, Jumping
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Futbolculara Uygulanan Core Antrenmanların Statik Denge Ve Sıçrama Performansına Etkisi Organizmanın fiziksel, zihinsel ve psikolojik koordinasyonunda kontrol ve disiplini sağlayan en temel motorik özelliklerden olan denge her spor branşında kendine özgü belirli düzeylerde mevcuttur. Core antrenmanları vücut dengesi ve kontrolü 'nün geliştirilmesi için önemlidir. Core antrenmanları ile büyük ve küçük kaslara ilişkin kuvvet arttırılırken, yaralanma riski azalır ayrıca denge performansında ki gelişime bağlı olarak hareketlerin uygulanmasında ya da uygulanması sırasındaki geçişlerde verimlilik gelişir. Futbolun Karakteristik yapısı gereği denge önemlidir ve core antrenmanları futbolun genel antrenman planlaması içerisinde önemli bir bileşendir.Dolayısıyla bu araştırmanın amacı futbolculara uygulanan core antrenmanlarının statik denge ve sıçrama performansına etkisinin incelenmesidir.Çalışmaya, Ağrı ilinde amatör olarak futbol oynayan ve aynı zamanda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi futbol takımında oynayan, 20 sağlıklı futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcular rastgele seçilerek iki gruba ayrılmıştır. Yaş ortalamaları 22.40 ± 1.71 Yıl, boy uzunluğu ortalamaları 180.60± 7.03 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 75.30± 8.34 kg, olan 10 sporcu deney grubunu, Yaş ortalamaları 21.30 ± 2.91 Yıl, boy uzunluğu ortalamaları 178.80 ± 7.87 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 75.40 ± 16.12 kg, olan 10 sporcu ise kontrol grubunu oluşturmuştur.Deney grubuna futbol antrenmanlarına ek olarak 8 hafta boyunca hafta da 3 gün 30 dakika core antrenman programı uygulanmış olup kontrol grubu ise sadece futbol antrenmanlarına devam etmiştir. Deneklerin vücut kompozisyonuna ilişkin veriler, Bodystat®1500 Vücut Analizi (Impedansmeter) cihazı kullanılarak, Denge ölçümüne ilişkin veriler TecnoBody Pro-Kin Type B 252 Test Cihazı kullanılarak, sıçrama performansına ilişkin veriler ise Powertimer PC 1.9.5 Version Newtest cihazı ve cihaza ilişkin ölçüm mat'ı kullanılarak elde edildi. Ölçümler çalışma öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez alınmıştır. Verilere ilişkin normallik testleri yapılmış ve normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Bu nedenle grup içi karşılaştırmalarda parametrik olmayan testlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılırken gruplar arası karşılaştırmalarda ise Man Whitney U Testi kullanılmıştır. Bu çalışma da yanılma payı (α) 0,05 ve (α) 0,01 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular incelendiğinde; deney grubuna ilişkin statik denge ve sıçrama performansı ön test-son test sonuçları arasında anlamlı şekilde gelişmeler gözlemlenmiştir (P0.05).
Özet (Çeviri)
The Effect of Core Training Which Applied to Football Players on Static Balance and Jumping Performance Balance that is one of the major motoric characteristics providing the control and discipline in the physical, mental and psychological coordination of the organism, is available at certain specific levels in every sports branch. Core training is important for development of body balance and control. As the force of big and small muscles is increased with the core trainings, the risk of injury decreases and also, productivity in performance of the movements or in transitions during the performance improves depending on the development in the balance performance. The balance is important by the characteristic nature of the football and the core training is an important component within the general training planning of the football. Thus, the aim of this research is to investigate the effect of the core training applied in football players on the static balance and jumping performance. 20 healthy football players who play football as amateur in the Ağrı province and also play football team of Ağrı Ibrahim Çeçen University voluntarily participated into the study. Athletes were divided into two groups by selecting randomly. 10 athletes whose age average is 22.40 ± 1.71 years, height average is 180.60± 7.03 cm, body weight average is 75.30± 8.34kg constituted the test group; 10 athletes whose age average is 21.30 ± 2.91 years, height average is 178.80 ± 7.87cm, body weight average is 75.40 ± 16.12 kg constituted the control group. In addition to the football trainings, 30 minutes of core training program was applied on the test group for 3 days in a week for 8 weeks, the control group only continued to the football trainings. Data forthe body composition of subjects were collected by using Bodystat®1500 Body Analysis (Impedancemeter) device, data forthe measurement of the Balance were collected by using TecnoBody Pro-Kin Type B 252 Test Device, data forthe jumping performance by using Powertimer PC 1.9.5 Version Newtest device and measurement mat forthe device. Measurements were taken for two times pre and post-study. Normality tests forthe data were conducted and it was found out that they do not show a normal distribution. Forthis reason, while Wilcoxon Signed Rank test of the non-parametrical tests was being used in the intragroup comparisons, Man Whitney U Test was being used in intergroup comparison. In this study, the margin of error was accepted as (α) 0,05 and (α) 0,01. Once the findings obtained at the end of the study were examined; significant developments were observed between the pre-test and post-test results of the static balance and jumping performance of the test group (P0.05).