Düzce Efteni Gölü avifaunasında 2006 ve 2016 yıllarındaki zamansal farklılıklar
The difference in avifauna between 2006 and 2016 in Duzce Efteni Lake
  1. Tez No: 579167
  2. Yazar: ERDİNÇ SARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF KETEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su kuşu, Sulak alan, Kış göçmeni, Biyoçesitlilik, Sorenson benzerlik indeksi, Waterbird, Wetland, Winter migrants, Biodiversity, Sorenson similarity index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
DÜZCE EFTENİ GÖLÜ AVİFAUNASINDA 2006 VE 2016 YILLARINDAKİ ZAMANSAL FARKLILIKLAR Erdinç SARCAN Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Akif KETEN Temmuz 2019, 47 sayfa Kuşlar, ekolojik besin zinciri değişikliklerine cevap veren bir canlı sınıfıdır. Bu nedenle habitatların izlenmesinde gösterge grup olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma Düzce Efteni Gölü'ndeki kuşların 2006-2007 ile 2015-2016 dönemleri arasında kuş türü ve popülasyonlarındaki farklılıkları belirlemek amacı ile yapılmıştır. 2006-2007 yıllarında yapılan çalışmanın benzeri 2015-2016 döneminde gerçekleştirilmiştir. Gözlemler 2015 yılında Mart ayında gerçekleşmiş ve bir yıl boyunca her ay kuş gözlemi yapılmıştır. Kuş türlerinin tespiti ve popülasyonun belirlenmesinde noktada sayım ve hat boyu (transekt) sayım yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda 16 takıma ait 39 familyadan 113 tür tespit edilmiş ve 14802 birey sayılmıştır. Birey sayısı en fazla olan tür 3536 ile Sakarmeke (Fulica atra L. 1758) dir. %51.3 oranla en fazla familya belirlenen takım Passeriformes takımıdır. En fazla tür içeren familya 12 tür ile Anatidae familyasıdır. 2006-2007 yıları arasında yapılan çalışmada ise 129 türe ait 21250 birey sayılmıştır. İki dönem arasında tür sayısı (t testi = 1.268, p = 0.218) ve türlere ait birey sayıları (t testi = 0.893, p = 0.381) önemli bir farklılık göstermemiştir. İki periyot arasındaki benzerlik %76 olarak belirlenmiştir. Yüksek benzerliğe rağmen tür kompozisyonunda değişimler tespit edilmiştir. Tür kompozisyonlarına göre yapılan kümeleme analizinde iki ana donem (Ekim-Mart ve Nisan-Eylül) tespit edilmiştir. Tür sayısı kış aylarında yaz aylarına göre daha düşüktür. Ancak birey sayısı ise soğuk dönemlerde daha yüksek tespit edilmiştir. Kış göçmeni olan türlerin popülasyon düzeyleri yaz göçmeni türlerine göre daha yüksektir. Efteni Gölü yüzeyinde ve kıyısında yapısal değişikliklerin olmaması yani Efteni Gölü'nün ilk çalışmadaki halini korumuş olması tur çeşitliliğinin önemli değişiklik göstermemesinin temel sebebi olabilir. Sulak alanlar gibi doğal ekosistemler karmaşık ve hassastır, bu nedenle uzun dönemli izleme çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç vardır. Kuş popülasyon düzeylerinin eğilimi, biyolojik çeşitliliğin izlenmesi ve korunması yönetim uygulamaları için gereklidir.
Özet (Çeviri)
THE DIFFERENCE IN AVIFAUNA BETWEEN 2006 AND 2016 IN DUZCE EFTENI LAKE Erdinç SARCAN Duzce University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Forest Engineering Master's Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Akif KETEN July 2019, 47 pages Birds are a class that significantly respond to ecological changes. Therefore, they are evaluated as a indicator group in the monitoring of habitats. The current study was carried out to determine the differences of bird species and populations between the periods 2006-2007 and 2015-2016 in Duzce - Efteni Lake. Similar to the work done in 2006-2007, it was carried out in the period of 2015-2016. Birds surveys was conducted monthly during from March 2015 to February 2016. Point counts and transect methods were used for determining the bird species and the population. A total of 113 species were identified from 39 families of 16 classes, and 14802 individuals were counted. Eurasian coot (Fulica atra L. 1758) were the most dominant species with 3536 numbers of indivudial. Anatidae is family with the most species. The highest number of families determined by 51.3% is the class of Passeriformes. In the period 2006-2007, A total of 113 species were determined, and 14802 individuals were counted. Bird species richness (t test = 1.268, p = 0.218) and the number of individuals (t test = 0.893, p = 0.381) did not vary among observation periods. Community similarity with Sorenson Index was calculated as 0.76 between the two periods. Despite the high similarity, changes in the species composition were determined. Birds community composition were separated two main groups (October-March and April-September) with cluster analisys. Species richness was lower in the winter than in the summer months. However, the number of individuals was higher in cold periods. The population levels of the winter migratory species are higher than summer migratory species. The lack of structural changes in the Efteni Lake, or its preservation of its original form, may be the main reason for the species not to change. Long-term monitoring is needed in the future. Natural ecosystems such as wetlands are complex and sensitive, so they should be monitored long term. Bird trend is essential for management application in the monitoring and conservation of biological diversity in natural areas.