Fitness salonunu kullanan bireylerin fiziksel aktiviteden beklentilerinin ölçülmesi (Yalova örneği)
Measuring expectations of physical activity of individuals usingthe fitness centers (Yalova sample)
  1. Tez No: 579166
  2. Yazar: AHMET AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAİM ALPARSLAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, fitnes salonu, bireysel beklenti, Physical activity, fitness center, individual expectation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Fiziksel aktivite bedensel bir harekettir. Fiziksel aktivite planlı, yapısal, tekrarlanan ya da hedef odaklı olmak zorunda değildir. Günlük hayatta yapılan bütün bedensel davranışlar fiziksel aktivitenin bir parçasıdır. Fiziksel aktiviteyi etkileyen birçok faktörden bahsedilebilir. Demografik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler de fiziksel aktivitenin çeşidine ya da sıklığına etki edebilir. Motivasyon ise fiziksel aktivitenin başlangıcına ve devamlılığına etki eden güçlü emosyonel bir faktördür. Fitness salonları modern toplumlarda fiziksel aktivite için fırsat sunan alanlardan biridir. Fitness salonları sunduğu çeşitli fiziksel aktivite imkanları nedeni ile yükselen sektörel bir trende sahiptir. Bu terndin doğru analiz edilebilmesi bir toplumdaki fiziksel aktiviteden beklentilerin doğru yorumlanmasına bağlıdır. Bu çalışma Yalova ilinde fitness solonu kullanan bireylerin fiziksel aktiviteden beklentilerini ölçme üzerine odaklanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için Yalova ilinde faaliyet gösteren fitness salonunlarını kullanan bireylere anket uygulanmıştır. Çalışmaya katılan bireylere uygulanan ankette öncelikli olarak demografik yapılarına ilişkin tanımlayıcı sorular yöneltilmiştir. Daha sonrasında katılımcıların fiziksel aktivite ve fitness salonundan beklentilerine ilişkin sorular yöneltilerek geniş bir sorgulama yapılmıştır. Araştırmaya fitness salonlarına fiziksel aktivite için gelen toplam 300 birey katılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra değişkenler arasındaki ilişkiye göre karşılaştırmalı betimsel analizler yapılmıştır. Fitness salonu kullanan bireylerin fiziksel aktiviteden beklentilerinin birçok faktörden eşzamanlı olarak etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Physical activity is a bodily movement. Physical activity does not have to be planned, structured, repetitive or purposeful. All bodily behaviors in daily life are part of physical activity. Many factors affecting physical activity can be mentioned. In addition to demographic factors, environmental factors may also affect the type or frequency of physical activity. Motivation is a factor with a strong emotion that affects the beginning and continuity of physical activity. Fitness centers are one of the areas that offer opportunities for physical activity in modern societies. Fitness centers have a growing sectoral trend due to various physical activity opportunities. Correct analysis of this ternd is dependent on the correct interpretation of expectations of physical activity in a society. This study focuses on measuring the expectations physical activity of individuals using the fitness centers in the province of Yalova. In accordance with this purpose, a survey has been conducted for individuals using fitness centers. Initially, descriptive questions regarding demographic structures have been put. Afterwards, questions have been adressed about the expectations of the participants from the physical activity and fitness centers. A total of 300 individuals participated in the research for physical activity. In addition to descriptive statistics, comparative descriptive analyzes have been performed according to the relationship between variables. It has been detected that individuals using fitness centers are affected by many factors simultaneous.