Bir yöntem olarak yaratıcı dramanın matematiksel modelleme gerektiren problemlerde etkililiği
The effiency of creative drama as a method in problems that require mathematical modelling
  1. Tez No: 579205
  2. Yazar: AKIN KEKLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Yaratıcı drama, Uzman mantosu, Mathematical modelling, Creative drama, Mantle of the expert
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Drama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin“Matematiksel Modelleme”türündeki problemlerin çözümünde yaratıcı drama süreçlerinin etkisini görmektir. Bu kapsamda yaratıcı drama yöntemi kullanılarak geliştirilmiş matematiksel modelleme soruları içeren planlar öğrencilere uygulanmıştır. Uygulama sonucunda öğrencilerden toplanan günlükler, yapılan görüşmelerde elde edilen veriler, uygulanan ön test, son test ve kalıcılık testleri ile elde edilen veriler ışığında değerlendirilip alanyazından yararlanılarak yorumlanmış önerilerde bulunulmuş örnek bir uygulama oluşturulması amaçlanmıştır. Bu araştırmada karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir ilindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Veriler ön test öncesi görüşme soruları, ön test soruları, atölye öğrenci notları, son test öncesi yapılandırılmamış görüşme, son test, kalıcılık testi, öğrenci günlükleri, atölye kamera kayıtları, atölye ses kayıtlarımdan elde edilmiştir. Araştırmada öğrenciler, matematiksel modelleme sorularının başlangıçta çok zor, eksik, çözülemez olduklarını iddia etseler de, son test ve kalıcılık testleri sonucunda çözüm üretip yorum yapabildikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca süreç içerisinde modelleme sorularının anlama basamağını daha hızlı geçtikleri ve daha fazla değişken ile modelleme ortaya koydukları gözlemlenmiştir. Bunun yanında öğrencilerin tahmin etme becerileri üzerinde bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Elde edilen bulgulardan yola çıkılarak yöntemin, değişken ortaya koyma, problem çözme azmi, sosyal beceriler geliştirme ve matematiği günlük yaşama aktarmada başarılı olunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Süreçte uygulanan“Uzman Mantosu”yaklaşımının değişken ortaya koymada daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to see the effects of creative drama processes for middle school 8th grade students in solving the problems that require“Mathematical Modelling.”In this context, plans containing mathematical modeling questions developed using creative drama method were applied to the students. In the end of the application it is aimed to create a sample application by evaluating the students diaries, the data that is acquired from the interviews, applied pre-test, post-test and persistency tests and by making use of body of literature. In this study mixed method is used. The study group of the research is consisted of eight grade students studying in a government school in Eskişehir city. The data is acquired from interview questions before pretest, pretest questions, workshop student notes, structured interview before posttest, retention test, student diaries, workshop camera recordings, workshop audio recordings. Although the students claim in the beginning that the mathematical modelling questions are very hard, missing, unsolvable, it is observed that after posttest and retention test, they are able to produce a solution and comment. Moreover, it is observed that they pass the understanding step of the modelling and they do modeling with more variables. Also, a change in the guessing skills of the students is observed. Based on the findings, it was concluded that the method was successful in revealing variables, determination to solve problems, developing social skills and transferring mathematics to daily life. It was concluded that the“Mantle of the Expert ”approach applied in the process was more effective in revealing variables.