Büyükşehir belediyesi ile büyükşehir ilçe belediyeleri arasındaki ilişkilerin 6360 sayılı yasanın gerekçeleri bağlamında değerlendirilmesi: Balıkesir örneği
The evaluation of the relations between metropolitan municipality and metropolitian municipal municipalities in the context of the law no 6360: The case of Balıkesir
- Tez No: 579206
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LUTFİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyeleri, Büyükşehir İlçe Belediyeleri, 6360 Sayılı Yasa, Balıkesir, Yerel Yönetim, Metropolitan Municipalities, Metropolitan District Municipalities, Law No. 6360, Balıkesir, Local Government
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ülkemizde, Büyükşehir Belediyeciliğine ilişkin düzenlemeler 1982 anayasası çerçevesinde gerçekleşmiştir. 2012 yılında 6360 sayılı yasa ile birlikte yeni bir yapılanma süreci başlamış, büyükşehir sayısı 16'dan 30'a yükselmiştir. Yasa ile büyükşehir sınırı il mülki sınırına kadar genişlemiş; bu bağlamda il özel idareleri, belde belediyeleri ve köyler kaldırılmış, üçlü yerel yönetim anlayışı yerine yalnızca belediyelerin bulunduğu tekli yerel yönetim yapısına geçilmiştir. 6360 sayılı yasa ile birlikte Balıkesir'de yerel yönetimler alanında idari yapı ve mali yapıda değişim gerçekleşmiştir. Belediyelerin sayısı azaltılarak merkezde daha fazla kaynağın toplanması ve halka götürülen hizmetlerin daha iyi planlanması hedeflenmiştir. Bu çalışmada yerel yönetim alanında yapılan hizmetlerin 6360 sayılı yasanın öncesinde ve sonrasında yaşanan olaylar çerçevesinde mukayese edilmesi amaçlanmıştır. 6360 sayılı yasanın gerekçelerinin yaşanan olaylar boyutunda değerlendirilmesi için belediye başkanları, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, genel müdürler, daire başkanları, muhtarlar ve personellerle birebir görüşmeler yapılmıştır. Büyükşehir yönetimine geçişin öncesinde ve sonrasında Balıkesir ilinde yaşanan gelişmeler ve olaylar çalışmada incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In our country, arrangements related to metropolitan municipalities have been realized within the framework of 1982 constitution. In 2012, a new restructuring process started with the Law No. 6360 and the number of metropolitan cities increased from 16 to 30. The law enlarged the metropolitan border to provincial civil border; In this context, special provincial administrations, town municipalities and villages were abolished and instead of tripartite local government approach, only local municipalities with only municipalities were replaced. With the Law No. 6360, there has been a change in administrative and financial structure in the field of local governments in Balıkesir. By reducing the number of municipalities, it is aimed to gather more resources in the center and to better plan the services provided to the public. In this study, it is aimed to compare the services provided in the field of local government within the framework of the events that occurred before and after the Law No. 6360. One-on-one meetings were held with the mayors, deputy mayors, councilors, general managers, department heads, mukhtars and personnel in order to evaluate the reasons of Law No. 6360 in terms of events. The developments and events experienced in Balıkesir before and after the transition to metropolitan administration are examined in this study.