Alkol bağımlılığı olan bireylerin güçlü yanları ve güçlendirme konusundaki algılarının değerlendirilmesi
The strengths of individuals alcohol addiction andevaluation of perceptions on strengthening
- Tez No: 579267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SATI DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı olan bireyler, gü lendirme, hemĢirelik, adsız alkolikler, fenomenolojik a
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araĢtırma, alkol bağımlılığı olan bireylerin bağımlılık, ayıklık sürecininde ki gü ve gü lendirme konusunda yaĢadıkları deneyimlerini araĢtırmak amacıyla yapılan fenomenolojik nitel bir alıĢmadır. AraĢtırma evrenini Ġstanbul Kadık y Ģubesi Adsız Alkolikler Derneğine devam eden 18 yaĢ üzeri en az 1 yıldır ayıklığını sürdüren alkol bağımlılığı problemi olan bireyler oluĢturmuĢtur. ÇalıĢmanın yapıldığı tarihler arasında AA Kadık y Ģubesine devam eden en az bir yıldır ayık olan ve alıĢmaya katılmayı kabul eden 8i erkek 1i Kadın olmak üzere toplam 9 kiĢi ile tamamlanmıĢtır. AraĢtırma verileri, araĢtırmaya katılan bireylerin tanıtıcı bilgilerini i eren Tanıtıcı Bilgi Formu ve Yarı YapılandırılmıĢ G rüĢme Soruları ile yapılan yarı yapılandırılmıĢ g rüĢmeler ile elde edilmiĢtir. Yarı YapılandırılmıĢ G rüĢme Sorularıyla elde edilen verilerin analizinde Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz'den yararlanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda, Adsız Alkolikler Derneği Ġstanbul-Kadık y ġubesine devam eden alkol bağımlılığı olan bireylerin alkolden uzak durma ve iyileĢme konusunda kararlı olmalarına etki eden gü lü yanlar ve gü lendirme fakt rlerinin bireylerin bakıĢ a ılarından algıları ve deneyimleri saptanmıĢtır. Temalar ve alt temalardan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, ayıklığın sürdürülmesinde AA'ya devam etmek, burada etkinliklere katılmak ve dayanıĢma i erisinde olmak büyük bir gü vermektedir. Ayıklık sonrası bireyleri gü lendiren etkenler ise hayatlarını yeniden elde etmiĢ olmaları, kendileri ve sosyal evreleri ile barıĢık hale gelmeleri, z yeterlik düzeylerinin gü lenmesi, znel iyi oluĢ düzeylerinin artması, sosyal desteklerinin artması gibi fakt rler sıralanmaktadır. Ayıklığın bu bireyler i in artık kaybedilmemesi gereken nemli bir sermaye olduğu belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
This is a phenomenological qualitative study conducted to investigate the experiences of individuals with alcohol dependence in the process of addiction, abstinence and strengthening. The population of the study consisted of individuals with alcohol dependence problem who continued to abstinence for at least 1 year over the age of 18 who continued to Istanbul Alcoholics Association Anonymous. The study was completed with a total of 9 people, 8 male and 1 female, who have been sober for at least one year and accepted to participate in the study. The research data were obtained through the semi-structured interviews conducted with the Identifying Information Form and the Semi-Structured Interview Questionnaire containing the descriptive information of the participants. In the analysis of the data obtained from the Semi- Structured Interview Questions, Interpretative Phenomenological Analysis was used. As a result of the study, the perceptions and experiences of the strengths and empowerment factors that affect the determination of alcohol dependence and alcohol withdrawal from the individuals' perspectives were determined. When the findings obtained from the themes and sub-themes are evaluated, it is a great power to continue AA, to participate in the activities and to be in solidarity. Factors that strengthen individuals after abstinence are that they have regained their lives, have become at peace with themselves and their social environment, strengthening selfefficacy levels, increasing subjective well-being levels, and increasing social support. It has been determined that sobering is an important capital that should not be lost for these individuals. Keywords;Individuals with alcohol dependence; empowerment; power; nursing; alcoholics anonymous; phenomenological study