Çift kariyerli eşlerde örgütsel stresin iş tatminine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of organizational stress on job satisfaction in dual career couples
  1. Tez No: 579288
  2. Yazar: RAHAT RACAPOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Çift Kariyerli Eşler, İş Tatmini, Organizational Stress, Dual Career Couples, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hizmet Tasarımı ve İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çağımızın modern hastalığı olarak kabul edilen stres her zaman olumsuz sonuçlar doğurmamakla birlikte çoğu kez yaşam kalitesini düşürerek iş kalite ve performansını olumsuz etkilemektedir. Bunun sonucu olarak iş hayatında istenmeyen birtakım olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Özellikle iki eşin de çalıştığı durumlarda farklı stres nedenleri ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada çift kariyerli eşlerin örgütsel stres düzeylerinin, örgütsel düzeyde yarattığı etkiler merak edilmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı çift kariyerli eşlerin stres düzeylerinin iş tatmini üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde çalışma Kastamonu'da görev yapan çift kariyerli eşler arasından seçilen 436 çalışanın üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda çift kariyerli eşlerde iş stresinin iş tatminini olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca iş stresinin alt boyutlarından iş yükünün iş tatminini anlamlı ve olumsuz; sosyal destek, beceri kullanımı ve karar serbestliğinin ise iş tatminini anlamlı ve olumlu bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The world nowadays is suffering from a sickness called“stress”, does not result in fail always, however most of the time, it reduces health and life quality which negatively effects job quality and performance. As a result, in business life stress causes undesired results. Especially if both members of a family works, there are different stress causes occur. On this point, dual career families, organizational stress level and organizational influences are a research subject. Under this scope, the research aims to define dual career families affect on job satisfaction depending on stress level. Within the frame of this aim, this work has tested applying the study on 436 distinct employees in Kastamonu where employees are dual career family members only. This research resulted that dual career families have higher stress level and this affects job satisfaction in a negative direction. Besides, as a subbranch of job satisfaction, work load totally affects the main branch negative, however, social support, skills usage and decision latitude has a positive influence on the main branch.