Türk Medeni Hukukunda evlat edinme
Adoption in the Turkish Civil Law
- Tez No: 579310
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN SERT SÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Evlat Edinme, Evlatlık, Soybağı, Koruyucu Aile, Küçük, Ergin, Kısıtlı, Şartlar, Hüküm ve Sonuçlar, Adoption, Adoptee, Paternity, Foster-parents, Minor, Adolescent, Wards Conditions, Terms and Consequences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanlık tarihinin en eski kurumlarından biri olan evlat edinme, günümüze kadar çeşitli amaçlara hizmet etmiştir. Tarih boyunca kişiler, kimi zaman ekonomik kimi zaman siyasi kimi zaman da sosyal amaçlarla evlat edinmiştir. Evlat edinme, çocuğu olmayan ailelere ve aile sevgisinden mahrum olan çocuklara umut ışığı olmuştur. Çünkü evlat edinmeyle çocuk sahibi olmayan ya da olamayan kişilerin ebeveyn olma ihtiyacı karşılanırken, evlat edinilmek istenen kişinin de sıcak bir yuva hasreti giderilmektedir. Ayrıca bazı aileler çocuklarını her yönden sağlıklı yetiştiremediğinden bahisle çocuklarını evlat edindirmek istemektedirler. Çocuklarının maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken aileler, çoğu zaman Devlet eliyle çocuklarına sahip çıkacak aileler tarafından çocuklarının evlat edinilmesine rıza göstermektedirler. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m. 305-320 hükümlerinde düzenlenen“Evlat Edinme”, dünyada ve Türk toplumunda giderek yaygınlaşan ve ihtiyaç duyulan bir kurum haline gelmiştir. Devlet koruması altına alınan çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Korunmaya muhtaç erginler veya kısıtlılar, kimsesiz çocuklar evlat edinilerek mutlu ve huzurlu bir aileye kavuşmaktadır. Ailelerin de evlat sahibi olma oranı gittikçe düşmekte, çeşitli tedavi yöntemlerinin de sonuçsuz kalması nedeniyle evlat edinmeye olan ilgi artmaktadır. Bu gelişmeler evlat edinmenin toplumun önemli ihtiyaçlarından biri olmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle bu çalışma kapsamında evlat edinme kurumu ele alınacak ve çeşitli yönlerden incelenecektir. Kanunumuz küçüklerin evlat edinilmesini kural; erginler veya kısıtlıların evlat edinilmesini istisna olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle çalışmamızın geniş bir bölümünde yer verdiğimiz küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin şartların hangisinin ergin ve kısıtlılar için de ortak olduğu belirtilecektir. Erginlerin veya kısıtlıların evlat edinilmesine özgü şartlar da ayrıntılı olarak incelenecektir. Çalışmamızın birinci bölümünde evlat edinme kavramından, hukuki niteliğinden, tarihçesinden, türlerinden, fayda ve sakıncalarından ve benzer kavramlardan farkı açıklanmaya çalışılacaktır. İkinci bölümde evlat edinmenin şartları ortaya konmaya çalışılacaktır. Üçüncü ve son bölümde ise evlat edinmenin hüküm ve sonuçları, hükümsüzlüğü ve sona ermesinden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
Adoption, one of the oldest institutions in the history of humanity, has served various purposes to date. Throughout history, individuals have adopted children due to economic, sometimes political and sometimes social purposes. Adoption has been a beacon of hope for families that are without children or cannot have children and for children who are deprived of family love. Because the longing of a warm family of the person to be adopted is fulfilled while the need to become a parent of individuals that do not or cannot have children can be met. Moreover, some families cannot raise their children in a healthy way in every respect, therefore, they want to give their children up for adoption. Families who have difficulty in meeting their children's moral and material needs often agree to adoption of their children by the families under state protection.“Adoption”, the subject regulated in between the Articles 305-320 of Turkish Civil Code No 4721, has become an increasingly widespread and a needed institution in the world and in the Turkish society. The number of children under state protection is increasing day by day. Adolescents who are in need of protection or wards, orphaned children have a happy and peaceful family by being adopted. The interest in adoption is increasing due to the fact that the rate of families having children decreases, and various treatment methods are inconclusive. These developments pave the way for adoption to be one of the important needs of the society. For this reason, the adoption institution will be addressed within the scope of this study and it will be attempted to examine in various aspects. Our code regulates the adoption of minors as a rule; but adoption of adolescents or wards as an exception. For this reason, which of the conditions for adoption of the minors we have included in a large part of our study are common for both adolescents and wards will be stated. The conditions specific to the adoption of adolescents and wards will be also examined in detail. In the first chapter of our study, it will be attempted to explain the adoption concept, its legal character, history, types, benefits and disadvantages and differences between similar concepts. In the second chapter, the conditions of adoption will be attempted to present. In the third and last chapter, legal consequences, invalidity and termination of adoption will be addressed.
Benzer Tezler
- Türk medeni hukukunda evlat edinmenin hukuki sonuçları
Legal results of adopting a child in Turkish civil law
AHMET TÜRKERİ
- Türk Hukukunda evlat edinme
Adoption in Turkish Civil Code
CENGİZ KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
HukukGazi ÜniversitesiÖzel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CEMAL OĞUZ
- Türk Hukukunda evlat edinme
Adoption in Turkish Law
KENAN FİLİZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Hukukİstanbul Aydın ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EBRU CEYLAN
- Türk ve Azerbaycan hukukunda evlat edinmenin şartları
The adoption terms in Turkish and Azerbaijani legal systems
NEVA NİGAR İSKENDERLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
HukukBahçeşehir ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KADİR EMRE GÖKYAYLA