Platon'un filozof kralı ve İbn Bâcce'nin nevâbiti temelinde erdemli devlet ve mutluluk ilişkisi
The relationship of the virtuous state and happiness on the basis of Plato's philosopher king and Ibn Bajja nevabit
  1. Tez No: 799021
  2. Yazar: FATİH IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR TÜRKBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Bâcce, Platon, Erdemli Devlet, Nevâbit, Mütevahhid, Ibn Bâjja, Plato, Virtuous State, Nawabit, Mutawahhid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yönetimlerin bencil, insanların da eğitimsiz ve bilgisiz olmaya başladığı zaman toplumlarda ahlaki yozlaşmalar artarken insan ilişkileri de bozulmaya başlamıştır. Yaşanan bu süreçler birçok disiplinin yanı sıra felsefenin de gündemini oluşturmuştur. Platon ve İbn Bâcce siyaset felsefesi alanında bireylerin ve toplumların nihai mutluluğu üzerine en çok düşünen filozoflardandır. Bu iki filozofun ortak amacı çatışmalardan uzak; ahlaklı ve sağlıklı bir toplum oluşturmaktır. Bu tezde de Platon ve İbn Bâcce'nin devlet ve birey tasavvurları, bunların birbirleriyle olan ilişkileri ele alınmıştır. Bu çalışmada siyaset felsefesinin önemli isimlerinden Platon ve İbn Bâcce'nin erdemli devlet anlayışları karşılaştırılarak incelenmiştir. Devlet yönetimi, yetkin filozof anlayışı ve nihai gaye üzerine ortaya koydukları düşüncelerde; ahlak, mutluluk ve erdem kavramları üzerinde durulmuştur. Bu kavramlar, Platon ve İbn Bâcce'nin siyaset felsefeleri içerisinde ayrı ayrı ele alınmış, bağlantıları ve farklılıkları çalışmanın değerlendirme konusunu oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Morality in societies and human relations began to collapse due to selfish management and uneducated and ignorant people. These processes have formed the agenda of philosophy and many other sciences. Plato and Ibn Bâjja are among the philosophers who think about virtuous states in the field of philosophy. These two philosophers aim of these two philosophers is to create a moral and healthy society free from conflicts. This thesis discusses the state and individual conceptions of Plato and Ibn Bâjja and their relations with each other as the subject of our study. In this study, the virtuous state understandings of Plato and Ibn Bâjja, who are essential names in political philosophy, were compared and examined. The concepts of morality, happiness and virtue, dealt with in İbn Bajja and Ploto's Works, have been examined. These concepts were handled separately within the political philosophies of Plato and Ibn İbn Bâjja and their connections and differences formed the subject of this study.