İş yerlerinde yeniden düzenlemenin verimliliğe etkisi: Bir parke işletmesinde 5S uygulaması
Effect of redesining the workplaces on productivity: 5Sapplication in a parquet firm
  1. Tez No: 579354
  2. Yazar: MELEK YÜKSELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman ürünleri sanayi, parke, yalın üretim, Forest product industry, lean production, parquet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Belirli bir üretim sürecine sahip işletmelerde yarı mamul ya da ürün verimini, kalitesini ve elde edilen karı arttırmak, günümüz koşullarında küçük yatırımlarla ulaşılamayacak kadar zordur. Pazarda rekabet edenlerin ve pazarda pay sahibi olanların arasına girmek için işletmeler, talep edene minimum fiyatla, istediği zamanda, yüksek kalitede, en az yatırımla hizmet ya da ürün sunma çabası içerisine girmişlerdir. Bu nedenlerle işletmelerde daha verimli çalışmak için yalın üretim teknikleri üzerinde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Yalın üretimin felsefesi ile minimum maliyet ve minimum stok ortaya çıkmakta, yüksek kalitede ve hızlı üretim ile israflar önlenebilmektedir. Yalın üretim tekniklerinden olan 5S uygulaması, orman ürünleri sanayisinin bir alt dalı olan lamine parke işletmesinde gerçekleşmiştir. Bu çalışma ile 5S tekniği uygulanarak, işletmenin yeniden düzenlenmesi sağlanarak verimliliğe olumlu ya da olumsuz sonuçlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında parke üretiminde önemli bir yer alan tasnif bölümünde uygulamalar yapılmıştır. Çalışmada öncelikle 5S tekniği uygulamasının öncesi kayıt edilmiş, uygulamada 5S uygulamasının nasıl yapıldığı adım adım açıklanmış ve 5S tekniği sonrasında elde edilen sonuçlar ilk sonuçlarla kıyaslanmıştır. Çalışma sonucunda 5S tekniği ile %20 oranında iş gücü kazanımı elde edilmiştir. Yine çalışma sonucunda 5S tekniği uygulanması ile 17 dakika olan temizlik işleminin 10 dakikaya düşürüldüğü belirlenmiştir. Uygulama sonucu son 2 yılda ortalama ürün metrajında 5S tekniği sonucunda %38,4 oranında artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing the yield, quality and profit of semi-finished or product in enterprises with a certain production process is very difficult to reach with small investments in today‟s conditions. In order to be between the competition and shareholder in the market, the enterprises have tried to provide services or products with minimum investment, high quality, and minimum investment at any time. For these reasons, lean manufacturing techniques have been started to work in order to work more efficiently in the enterprises. With the philosophy of lean production, minimum cost and minimum stock are produced and wastes can be prevented with high quality and fast production. With this study, 5S technique, which is one of the lean production techniques, is applied in the production of laminated parquet from forest products industry sub sector. With this application, it is aimed to reveal positive or negative situations to be experienced in the application of 5S technique. Within the scope of the study, applications have been made in the sorting department, which is an important part of parquet production. In the study, first of all, 5S technique was recorded before the application, 5S application was explained step by step and the results obtained after 5S technique were compared with the first results. As a result of this study, 20% labor gain was achieved with 5S technique. At the end of the study, it was determined that cleaning process was reduced from 17 minutes to 10 minutes by applying 5S technique. As a result of the application, average product quantity has increased by 38,4% in the last 2 years as a result of 5S technique.