Cerrahi hemşirelerinin kişilik tipi ile tıbbi hataya eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The determination of relationship between medical error tendencies and personality TYPE of surgical nurses
  1. Tez No: 579358
  2. Yazar: GÖNÜL AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL BÖLÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Hemşiresi, Kişilik Tipi, Tıbbi Hata, Tıbbi Hata Eğilimi, Hemşirelerin Kişilik Tipi, Surgical Nurse, Personality Type, Medical Error, Medical Error Tendency, Personality Type of Nurses
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi kliniklerinde çalışan hemşirelerin kişilik tipleri ile tıbbi hata eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Giresun il merkezinde bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ordu il merkezinde bulunan bir kamu hastanesinin cerrahi kliniklerinde gerçekleştirildi. Araştırma örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 224 hemşire oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Hemşire Bilgi Formu”,“Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği”ve“A Tipi Kişilik Ölçeği”kullanıldı. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ile kurum izinleri alındı. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayarda istatistik paket programı ile bir uzman tarafından değerlendirildi ve anlamlılık düzeyi 0.05 alındı. Bulgular: A Tipi Kişilik Ölçeği toplam puan ortalaması 73.45±14.35 olarak saptandı ve bu sonuç çalışmaya dahil edilen cerrahi hemşirelerinin A tipi kişilik özelliklerine daha yakın olduğunu göstermektedir. Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği toplam puan ortalaması 230.88±16.70 ve bu sonuç hemşirelerin tıbbi hata yapma eğilimlerinin düşük olduğunu göstermektedir. Hemşirelerde Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği Düşmeler ve İletişim alt boyut puanları ile A Tipi Kişilik Ölçeği Zamana Verilen Önem puanı arasında pozitif yönlü, düşük düzeyli ve anlamlı bir ilişki bulundu (p=0.023, p=0.037). Cerrahi hemşirelerinde A tipi kişilik ölçeği“İşe verilen Önem”,“Sosyal Etkinliklerden Uzaklaşama”,“Hıza Verilen Önem”,“Zamana verilen önem”ile Hemşirelikte Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği“İlaç ve Transfüzyon Uygulamaları”,“Hastane Enfeksiyonları”,“Hasta İzlemi/Malzeme Güvenliği”alt boyutları arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Yapılan bu araştırma sonucunda cerrahi hemşirelerinde A tipi kişilik özelliklerinden az zamanda çok iş başarmak, hızlı ve özenli çalışma prensibi gibi kişilik özelliklerinin hasta düşmelerinin önlenmesi, hasta ile ilgili kayıtların dikkatli yapılması, hastanın tüm verileri ile ekibe teslim edilmesi gibi tıbbı hataların önlenmesine yönelik konuları içeren maddelerle ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Aynı zamanda cerrahi hemşirelerinin tıbbi hata eğilimlerinin düşük olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine the relationship between the personality types and medical error tendencies of nurses working in surgical clinics. Material and Method: The research was conducted in the surgical clinics of a Education and Research Hospital located in Giresun city center and a public hospital in the provincial center of Ordu. The study was completed with 224 nurses who reached out and agreed to participate in the study. The data were collected by using Questionnaire Form, The Medical Error Tendency in Nursing Scale and the Type A Personality Scale. Both ethics committee and institutional approvals have been obtained for the research. The data were analyzed by the expert with statistical package program on computer and significance level was taken as 0.05. Results: The mean total score taken from the Type A Personality Scale was 73.45 ± 14.35 and this result shows that surgical nurses included in the study were closer to type A personality traits. The mean total score taken from the Medical Error Tendency in Nursing Scale was 230.88±16.70 and and this result shows that nurses' tendency to make medical mistakes is low. There was a significant, positive, low level relationship between the Medical Error Tendency in Nursing Scale“Falls”and“Communication”sub-dimension score and Type A Personality Scale“Time Obsession”sub-dimension score (p=0.023, p=0.037). There was no correlation surgical nurses Type A Personality Scale“importance to the job”,“estrangement from social activities”,“importance to the speed”,“importance to time”with Medical Error Tendency in Nursing Scale“Medicine and Transfusion Practices”,“Hospital Infections”,“Patient Monitoring and Material Safety”between the sub-dimensions. Conclusions: As a result of this study, it was concluded that personality traits such as achieving more work in less time, fast and attentive working principle than A type personality traits in surgical nurses, it is related that contain issues the prevent of medical errors such as prevention of patient falls, careful records of patients and submission to the team all data of the patient. At the same time, it was determined that surgical nurses' tendency to medical errors was low.