Günümüzde Ankara'da yapılan seramik duvar panoları
Today in Ankara, the ceramic wall panels
  1. Tez No: 317100
  2. Yazar: KEVSER DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN ÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Pano, Seramik Duvar Panosu, ceramic, panel, ceramic wall panel
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın genel amacı Ankara'nın çeşitli bölgelerinde yer alan Seramik duvar panolarını incelemektir. Araştırma da tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veriler, örneklem olarak seçilen otuz adet seramik duvar panosundan gözlem formları ile elde edilmiştir.Araştırmada gözlem formlarından elde edilen sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz;Seramik duvar panolarının, büyük çoğunluğunun yapımında ise elle şekillendirme tekniği kullanılmış; panolarının yapımında kil, kil ve cam karo ve kil ve ahşap çerçeve kullanılmış; panolarının büyük çoğunluğunun yapımında sadece kil kullanılmış; panolarda, Ankara, enerji, Kurtuluş Savaşı ve doğa, hayat ağacı konuları işlenmiştir. Seramik duvar panolarının kompozisyonlarında genellikle hayvansal figür ile bitkisel motif kullanıldığı belirlenmiştir.Seramik duvar panolarında kuş, Ankara Keçisi ile inek figürleri kullanılmıştır. Kuş motifleri arasında Selçuklu devletini temsil eden çift başlı kartalda yer almaktadır. Panolarda genellikle Ankara'nın sembolü olan hayvan figürleri tercih edilmiş; kompozisyonlarında en çok kahverengi, sırasıyla mavi, yeşil, siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır.Bu sonuçlara dayanarak geçmişten günümüze motif ve biçimlerle aktarımın oldukça fazla olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research?s general purpose is the examination of ceramic wall panels found in various areas of Ankara. The descriptive method was used in this research. The data that was obtained in this research came through the observation forms of 30 ceramic wall panels chosen as the sample.We can list the results from the observation forms used in the research as follows:In the construction of a great percentage of ceramic wall panels hand forming techniques were used; in the construction of the panels clay, clay and glass tiles along with clay and wood frames were used; in the construction of the majority of the panels only clay was used; in the panels Ankara, energy, the War of Independence and nature, as well as the tree of life were the subjects displayed. In the composition of the ceramic wall panels it was determined that generally animal figures and plant motifs were also used.On the ceramic wall panel?s birds, the Ankara cat and cow figures were used. Among the bird motifs the double headed eagle representing the Seljuk state was found. On the panels generally animal figures representing Ankara were preferred; in the compositions mostly brown, after that in order blue, green, black and white colors were used.Based on these results from the past to the present the transfer of motif and form has been very great.