Uluslararası Hukuk'ta sınır aşan sular sorunu: Mekong nehri ve Fırat - Dicle nehri örnekleri
The problem of transboundary waters in International Law: The Mekong river and the Euphrates - Tigris river examples
- Tez No: 579477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sınır Aşan Sular, Ortadoğu, Fırat ve Dicle Nehri, Mekong Nehri, Transboundary Waters, Middle East, Euphrates and Tigris River, Mekong River
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Su, ekosistemin ve dünya nüfusunun devamı için en gerekli ögelerdendir. Dünya nüfusunun hızlı artışı, sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmeler ve küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık sorunu suyu ülkelerin ulusal çıkarlarının önemli bir konusu haline getirmiştir. Su kaynaklarının birden çok ülkeden geçmesi veya ülkeler arasında sınır oluşturması sınır aşan sular sorununu ortaya çıkmasını sağlamıştır. Sınır aşan sular sorunu ile ilgili olarak Dünya'da sorun olan bölgelerden ikisi Ortadoğu ve Güney Doğu Asya'dır. Ortadoğu bölgesinde Fırat ve Dicle Nehirleri, Güneydoğu Asya'da ise Mekong Nehri sınır aşan sular sorununa örnek olarak gösterilmektedir. Çalışmada; Fırat ve Dicle Nehirleri ile Mekong Nehrine kıyıdaş ülkelerinin uygulamış olduğu yaklaşımların ve uluslararası hukuk doktrinlerinin karşılaştırılması yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Water is one of the most important elements for the continuation of the ecosystem and the world population. The rapid increase in the world population, the developments in industry and technology, and the drought caused by global warming have made water an important subject of national interests of countries. Water resources from more than one country or border crossing between countries is the problem of transboundary waters. Two of the problematic regions in the world are Middle East and South East Asia. The Euphrates and Tigris Rivers in the Middle East region and the Mekong River in Southeast Asia are examples of the problem of waters. In this study; The Euphrates and Tigris Rivers and Mekong River are compared with the approaches of the countries of the world and international law doctrines.