Türkiye'de kentsel dönüşümün kalkınma planları bağlamında analiz edilmesi
Analysis of urban transformation in the context of development plans in Turkey
- Tez No: 579501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Yenileme, Kentleşme, Kalkınma Planı, Planlı Kalkınma, Urban Transformation, Renewal, Urbanization, Development Plan, Planned Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Çalışmanın konusu kentsel dönüşüm olgusunu kalkınma planları içerisinde incelemektir. Bu nedenle çalışmada odaklanılan konu kentsel dönüşüm olup, detaylı olarak anlatılmıştır. Konu, kalkınma planlarında incelendiği için planları yapmakla görevli kuruluşlar, planlı kalkınma, kent planlaması gibi konulara da yer verilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda kentsel dönüşümün kalkınma planlarının %90'ında yer almadığı tespit edilmiş ve bu durum araştırma problemi olarak belirlenmiştir. Bakıldığında kentsel dönüşüm kavram olarak 1999 Marmara Depremi'nden sonra literatürde yer almaya başlamıştır. Kalkınma planlarının tarihleri göz önüne alındığında kentsel dönüşüm adı altında olmasa da aynı anlama gelen ifadeler planların bazılarında yer almaktadır. Bu nedenle araştırma problemini çözmek adına kentsel dönüşümle ilgili kavramlar kalkınma planlarında incelenerek, dönüşüm faaliyetleri ile olan ilişkileri ortaya konmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Veriler içerik analizine tabi tutularak çözümlenmiştir. İçerik analizi bilgisayar destekli nitel analiz programı Maxqda aracılığıyla yapılmıştır. Program aracılığıyla ortaya konan tablo, şekil ve grafikler araştırma bulgularını oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda kentsel dönüşüm konusunun başlı başına yer aldığı tek planın 10.Kalkınma Planı olduğu tespit edilmiştir. Yüksek afet riski taşıyan ülkemizde, barınma sorunu yaşayan dar gelirli nüfus dikkate alındığında, günümüz yerel yönetimlerini ve dönüşüm yapılacak alanda yaşayan halkı yakından ilgilendiren ve gerek medyada, gerek siyasi çevrelerce birtakım tartışma zeminine yol açan böylesine önemli bir konunun, ülkenin gelişimine hizmet eden kalkınma planlarının büyük kısmında yer almaması, konuya planlarda yeterince önem verilmediği şeklinde yorumlanmıştır. Bu doğrultuda kalkınma planlarında kentsel dönüşüm konusunun yer almasına yönelik birtakım öneriler dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF URBAN TRANSFORMATION IN THE CONTEXT OF DEVELOPMENT PLANS IN TURKEY The aim of the study is to examine the phenomenon of urban transformation in development plans. Therefore, this study focused on the phenomenon of urban transformation that is described in detail. As the urban transformation is examined in the development plans, planner organization, planned development and urban planning are also included. As a result of the study, it is established that the urban transformation is not included in 90% of development plans and this situation has been determined as a research problem. When examined, the urban transformation started to take part in the literature as a concept after the 1999 Marmara Earthquake. Considering the history of development plans, although not under the name of urban transformation, expressions with the same meaning are included in some of the development plans. Therefore, the concepts related to the urban transformation are examined in the development plans and their relations with the transformation activities have been revealed. Document analysis which is one of the qualitative research methods has been used in the study and the data has been analyzed by content analysis. The content analysis has been performed through the MAXQDA that is a computer-aided qualitative analysis software. The tables, figures and graphs which are created through the software constitute the research findings. As a result of the study, it was determined that the only plan in which urban transformation takes place is the 10th Development Plan. In our country which has a high risk of disaster, considering the population with low income living in the housing problem, this shows that it hasn't been given weight to the urban transformation which is interested deeply with the local governments and people in the development plans serving the development of the country. In this respect, some suggestions have been made so as to the urban transformation is included in the development plans.