Tipik gelişim gösteren bireyler ile dudak-damak yarıklığına sahip bireylerin medikal öykü, oral-periferal özellikler, konuşma ve rezonans karakteristiklerinin karşılaştırılması
Comparison of medical story, oral-peripheral features, speech and resonance characteristics of typical development individuals and individuals with cleft lip and palate
- Tez No: 579504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÜNAL LOGACEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dudak damak yarıklığı, Dudak Damak Yarıklı Bireyler, Konuşma ve Rezonans, Medikal Öykü, Oral-Periferal Özellikler, Cleft lip and palate, Individuals with cleft lip and palate, Medical History, Oral-Peripheral Features, Speech and Resonance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı tipik gelişim gösteren bireyler ile sendromik olmayan dudak damak yarıklığına (DDY) sahip bireylerin medikal öykü, oral-periferal özellikler, konuşma ve rezonans karakteristiklerini tanımlamak ve kıyaslamaktır. Dudak Damak Yarığı Değerlendirme Formu kullanılarak yarıklığı olan ve olmayan çocukların medikal öykü, oral-periferal özellikler, konuşma ve rezonans karakteristiği değerlendirilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı yöntem kullanılmıştır. Çalışma, 47 (26 erkek ve 21 kız) DDY'li ve 47 (26 erkek ve 21 kız) tipik gelişim gösteren çocuğu içermektedir. Mevcut çalışmada iki grup akraba evliliği varlığı, annenin daha önce düşük yapması, hamilelikte sigara kullanımı, oral-periferal özellikler, dil gelişimi, doğru ünsüz üretim yüzdesi ve rezonans karakteristiği, ses bozuklukları ve akademik başarı açısından kıyaslanmıştır. Çalışmanın sonucunda akraba evliliği varlığı (p=0.036), oral (eksik diş: p=0.001 ve maloklüzyon varlığı: p=0.001) ve periferal özelliklerden burun (p=0.003), kulak (p=0.002) ve dudak (p=0.036) özelliklerine ait çeşitli alanlarda, geçmişte otitis media geçirme (p=0.001) ve rezonans bozukluğu varlığı (p=0.001) açısından iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Ayrıca doğru ünsüz üretim yüzdesi DDY'li bireylerde (%46,25) tipik gelişim gösteren bireylere (%86,25) göre daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify and compare the medical history, oral-peripheral features, speech and resonance characteristics of individuals with typical development and those with non-syndromic cleft lip and palate (CLP). The Cleft Lip Palate Assessment Form was used to assess the medical history, oral peripheral features, speech, and resonance characteristics of children with and without CLP. Descriptive method was used in this study. The study included 47 (26 males and 21 females) children with CLP and 47 (26 males and 21 females) children with typical development. In the present study, two groups were compared in terms of presence of consanguineous marriage, the mother's previous history of miscarriage, smoking during pregnancy, oral-peripheral characteristics, language development, the percentage of correct consonant production and resonance characteristics, voice disorders and academic success. As a result of the study, the difference between the two groups was statistically significant in terms of the presence of consanguineous marriage (p=0.036), the presence of missing teeth (p=0.001) and malocclusion (p=0.001) in oral evaluation; peripheral evaluation of the nose (p=0.003), ear (p=0.002) and lip (p=0.036) properties in various areas, history of otitis media in the past (p=0.001) and resonance disorders (p=0.001). In addition, the percentage of correct consonant production was found to be lower in individuals with CLP (%46,25) than in individuals with typical development (%86,25).