Genç yetişkinlerde bağlanma stillerinin yaşam doyumu, stres, anksiyete ve depresyon ile ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship between attachment styles and life satisfaction, stress, anxiety and depression in young adults
  1. Tez No: 579528
  2. Yazar: CEREN UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Genç Yetişkinlik, Bağlanma Stilleri, Yaşam Doyumu, Stres, Anksiyete, Depresyon, Young Adults, Attachment Styles, Life Satisfaction, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş: Hassas bir dönem olan bebeklik döneminde anne ile kurulan bağ kişinin duygusal ve zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle yetişkinlik döneminde kurulacak olan ilişkilerde çocukluk döneminde anne ile kurulan bağlanmanın kişide oluşturduğu duygusal ve bilişsel temelin etkisi büyüktür. Amaç: Genç yetişkinlik dönemindeki bireylerin bağlanma stillerinin kişilerin yaşam doyumları, stres düzeyleri, anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile yapılmış kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızın örneklemini İstanbul İlinde yaşayan 28-40 yaşındaki genç yetişkinlerden evli veya sevgili olan 549 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“İlişki Ölçekleri Anketi”,“Yaşam Doyumu Ölçeği”,“Algılanan Stres Ölçeği”,“Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği”ile toplanmıştır. Veriler; SPSS 22.0 programında sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatiksel analizler, grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, bağımsız gruplarda tek yönlü varyans analizi (ileri analizi Tukey testi), sayısal bağımsız değişkenler ile bağımlı değişken puanları arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi kullanılarak, bağımsız değişkenlerde çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda; Çalışmaya katılan yetişkinlerin kayıtsız bağlanma alt boyutundan aldıkları puanların ortalamasının (4.37) en yüksek olduğu, korkulu bağlanma (3.60), saplantılı bağlanma (3.52) ve güvenli bağlanma (3.12) alt boyutundan aldıkları puanların ortalamasının birbirine yakın olduğu bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Bağlanma stillerinin (özellikle de korkulu bağlanma stilinin); yaşam doyumu, algılanan stres, anksiyete ve depresyon ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermektedir. Literatürün de gösterdiği gibi, kişinin çocukluğunda bakım verenleriyle kurduğu bağlanma, onun yetişkinlikteki bağlanma stilini, kaygı ve depresyon düzeyini, algıladığı stres seviyesini ve baş etme mekanizmalarını etkilemektedir. Bu araştırmada da literatürle tutarlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Correlating with mother has an important role in person's emotional and mental development in infancy which is a sensitive period. Especially in the relationships that will be established in adulthood period, the emotional and cognitive basis created by the attachment with the mother during childhood period has a great effect on person. Objective: This study is a cross-sectional and descriptive study conducted to determine the relationship between life satisfaction, stress levels, anxiety and depression levels at the attachment styles of individuals in young adulthood period Methods: The study was conducted on 549 young adult married or partner in Istanbul aged between 28-40. The data of the study were collected with“Personal Information Form”,“Relationship Scales Survey”,“Satisfaction with Life Scale”,“Perceived Stress Scale”,“Hospital Anxiety and Depression Scale”. Datas; Descriptive statistical analyzes such as number, percentage, mean and standard deviation in SPSS 22.0 program, in comparison of group, t test in independent groups. The U test of Mann Whitney, one-way analysis of variance in independent groups (advanced analysis Tukey test), The relationship between numerical independent variable and dependent variable scores was used Pearson correlation analysis, independent variables multiple regression analysis was used. Results: As a result of the research, it was found that the mean scores of the adults who participated in the study from the unregistered attachment sub-dimension (4.37) were highest, frightening attachment (3.60), obsessional attachment (3.52) and secure attachment (3.12). were close to each other. Conclusions and Recommendations: Attachment styles (especially frightening attachment styles); life satisfaction, perceived stress, anxiety and depression. The literature shows to us, the attachment that one built up with caregivers in childhood period affects his attachment style in adulthood period, anxiety and depression level, perceived stress level and coping mechanisms. Consistent results with the literature were obtained in this study.