Sosyal medya bağımlılığının romantik ilişkiler üzerindeki yaşam doyumu, cinsel doyum ve bağlanma stillerine etkisi
The effect of social media addiction on life satisfaction, sexual satisfaction, and attachment styles in romantic relationships
  1. Tez No: 815935
  2. Yazar: MURAT BERK DEDE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Romantik İlişkiler, Bağlanma Stilleri, Yaşam Doyumu, Cinsel Doyum, Genç Yetişkinler, Social Media Addiction, Romantic Relationships, Attachment Styles, Life Satisfaction, Sexual Satisfaction, Young Adults
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez, sosyal medya bağımlılığının romantik ilişkiler ve kişisel doyum üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışma, genç yetişkinler arasında artan sosyal medya kullanımı ve bağımlılığı trendlerini ele alırken, bu trendin romantik ilişkiler, bağlanma stilleri, yaşam ve cinsel doyum üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma, bu önemli konuya geniş bir bakış açısı sağlayan kapsamlı bir literatür incelemesiyle başlamaktadır. Metodoloji olarak, bu çalışmada sosyal medya bağımlılığının romantik ilişkiler üzerindeki etkisini incelemek amacıyla geniş bir katılımcı grubuyla nicel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, farklı demografik özelliklere sahip olan ve çeşitli yaş, cinsiyet, ilişki durumu ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarına sahip olan bireylerden oluşmuştur. Veri toplama süreci, anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, sosyal medya bağımlılığı, romantik ilişkilerin yaşam doyumu, cinsel doyum ve bağlanma stilleri üzerindeki etkisini değerlendiren ölçekler sunulmuştur. Bu ölçekler, önceden geçerlilik ve güvenirlik testlerinden geçmiş ve literatürde kabul görmüş ölçeklerdir. Katılımcılar, anketleri online platformlar aracılığıyla tamamlamışlardır. Elde edilen veriler sayımsal analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, sosyal medya bağımlılığının romantik ilişkileri ve yaşam doyum seviyelerini önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Daha yüksek sosyal medya bağımlılığı seviyelerine sahip bireylerin genellikle daha düşük yaşam ve cinsel doyum seviyeleri olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı, bağlanma stilleri üzerinde de belirgin bir etki göstermiştir. Bu bulgular, sosyal medya bağımlılığının genç yetişkinlerin yaşamlarında genellikle olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, bu konuda farkındalık yaratmak ve etkili müdahale stratejileri geliştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the impact of social media addiction on romantic relationships and personal satisfaction. The study addresses the growing trends of social media use and addiction among young adults and examines the effects of this trend on romantic relationships, attachment styles, life and sexual satisfaction. The research begins with a comprehensive literature review that provides a broad perspective on this important topic. As a methodology, this study utilizes a quantitative research method with a large group of participants to examine the impact of social media addiction on romantic relationships. The participants of the study consisted of individuals with different demographic characteristics, including age, gender, relationship status and social media usage habits. The data collection process was carried out through questionnaires. The participants were presented with scales assessing the impact of social media addiction, romantic relationships on life satisfaction, sexual satisfaction and attachment styles. These scales were previously tested for validity and reliability and were accepted in the literature. Participants completed the questionnaires through online platforms. The data obtained were analyzed using statistical analysis methods. The findings revealed that social media addiction can significantly affect romantic relationships and life satisfaction levels. Individuals with higher levels of social media addiction were generally observed to have lower levels of life and sexual satisfaction. Moreover, social media addiction also showed a significant effect on attachment styles. These findings suggest that social media addiction often has negative effects on the lives of young adults. Therefore, further research is needed to raise awareness and develop effective intervention strategies.