Lumbar disk hernisi olan bireylerde 'enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon' tekniğinin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of 'instrument-assisted soft tissue mobiization' technique in patients with Lumbar dental hernia
  1. Tez No: 579534
  2. Yazar: MUHAMMED ÜSAME TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNSELİ USGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lumbar disk hernisi, enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tekniği, enstrüman, yumuşak doku mobilizasyon, klasik fizyoterapi, Lumbar disc herniation, instrument-assisted soft tissue mobilization technique, instrument, soft tissue mobilization, classic physiotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmamız, lumbar disk hernisi olan bireylerde enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tekniğinin etkinliğini araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya lumbar disk hernisi olan 40 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele yöntemle kontrol grubu ve enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tedavi grubu olarak iki gruba ayrıldı. Her grupta 20 birey yer aldı. Enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tedavi grubuna; 4 hafta boyunca klasik fizyoterapi (yüzeyel sıcaklık-hotpack, TENS, ultrason ve egzersiz) uygulamasına ek olarak, haftada 2 seans enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tedavi protokolü uygulandı. Bu tedavi protokolünde paraspinal kaslara, gluteus maksimus - gluteus medius kaslara ve hamstringlere uygulama yapıldı. Tüm hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 2. ay ağrı (Visual Analog Scale-VAS), düz bacak kaldırma testi (DBKT), slump test (90° diz fleksiyonundan diz ekstansiyonuna doğru derecesi), 5 dakika yürüme testi (5 DKYT), normal eklem hareketi (NEH) ve SF-36 açısından değerlendirildi. Tedavi öncesi, tedavi sonrası ve 2. ay gruplar kendi içinde karşılaştırıldığında, her iki grupta da ağrı değerlerinde azalma olduğu (p0.05) saptandı. Gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında ise ağrı, düz bacak kaldırma derecesi, slump test (90° diz fleksiyonundan diz ekstansiyonuna doğru derecesi), 5 dakika yürüme testi (5 DKYT), normal eklem hareketi (NEH) ve SF-36 değerlerinde enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tedavi grubunda klinik düzelmelerin daha fazla olduğu görüldü. Sonuç olarak; fizyoterapistlerin lumbar disk hernisi olan bireylerin tedavisinde enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tekniklerini, fizyoterapi programları ile birlikte uygulamalarının rehabilitasyona olumlu yanıt verebileceği görüşündeyiz. Ancak lumbar disk hernisi olan bireylere enstrüman yardımlı yumuşak doku mobilizasyon tekniğinden sonra sırt kas aktivitesindeki değişiklikleri araştırmak için daha yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is planned to investigate the efficacy of instrument-assisted soft tissue mobilization technique in individuals with lumbar disc herniation. 40 patients with lumbar disc herniation are included into the study. Patients are divided to two groups randomly as control group and instrument-assisted soft tissue mobilization treatment group. Each group had 20 people. İnstrument-assisted soft tissue mobilization treatment group was applied 2 sessions of instrument-assisted soft tissue mobilization treatment protocol per week in addition to the classic physiotherapy (hotpack, TENS, ultrasound and exercise) for 4 weeks. In this protocol of treatment paraspinal muscles, gluteus maksimus – gluteus medius muscles and hamstrings are applied. All patients are evaluated before, after and 2 months after the treatment in terms of pain (visual pain scale-VPS), straight leg raise test (SLRT), slump test (90° degree from knee flexion to knee extension), 5 min walking test (5MWT), normal joint movement and SF-36. When the groups are compared within themselves before, after and 2 months after the treatment, it is appointed that there was a decrease in pain in both groups (p0.05). When the groups are compared; in pain, straight leg raise degree, slump test (90° degree from knee flexion to knee extension), 5 min walking test (5MWT), normal joint movement and SF-36 values clinical improvements are seen more in instrument-assisted soft tissue mobilization treatment group. As a result; we believe that instrument-assisted soft tissue mobilization techniques for the treatment of individuals with lumbar disc herniation by physiotherapists, physiotherapy programs together with the applications can respond favorably to rehabilitation. However, further studies are needed to investigate changes in back muscle activity after instrument-assisted soft tissue mobilization technique for individuals with lumbar disc herniation.