Mobilya ve iç mekan tasarımında atık malzeme kullanımı
Waste material usage in furniture and interor design
  1. Tez No: 579553
  2. Yazar: GÜLSERAH INDIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm, Yeniden Kullanım, Atık Malzeme, Mobilya Tasarımı, Sustainability, Recycling, Reuse, Waste Material, Furniture Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya kaynaklarının hızla tükendiği düşünüldüğünde tüketicilerin yaşam şeklini değiştirmesi ve buna bağlı olarak tasarımcıların teşvik edilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir bir yaşam kapsamında tükenmeye yüz tutmuş malzemelerin yeniden kullanılması ve geri kazandırılması için duyarlı ortam oluşturulması önemi giderek artmaktadır. Geri dönüştürülebilir atık malzemelerin, kullanım değeri üzerine çalışmalar yapılarak biriktirilmesi, ve farklı yöntemler kullanılarak tekrar kazandırılması kaçınılmazdır.Tez kapsamında çevreye, topluma duyarlı tasarım anlayışı ve sürdürülebilirlik kavramının tasarım disiplinindeki yerine dair dünya'dan ve Türkiye'den örnekler ele alınmıştır.Bu bağlamda, sürdürülebilirlik ''günümüzün ihtiyaçlarını karşılarken , gelecek nesillerin gereksinimlerini yerine getirmesinden taviz vermemek'' şeklinde tanımlanabilmektedir. Sürdürülebilir bir sistemin oluşması için atık malzemelerin birbirinden ayrıştırılması gerekmektedir. Bu atıkların tekrar sisteme dahil edilmesi ile yeni malzemeye olan ihtiyaç oranı düşürülüp ve bunun sonucunda oluşan çevre sorunları azaltılarak yeni kaynağa olan ihtiyaç minimum seviyeye getirilecektir. Atık ayrımının yapılmaması ve atıkların çöpe atılması durumunda, geri dönüşebilir atık kirlenmekte, geri dönüşebilme kabiliyeti ve verimi azalmaktadır. Bu çalışmanın amacı; atık malzemenin yada kullanılmayan atık objenin hem yeniden kullanım (reuse) , hem de geri dönüşüm (recycle) kapsamında değerlendirilerek özellikle mobilya ve iç mekan tasarımı üzerinden, dünyadan ve ülkemizden özel, yaratıcı yönlerini gösterirken, tasarım eğitiminin de bu konudaki katkısı araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
When the depletion of the world sources is considered, consumers need to change their lifestyle and designers need to be encouraged according to this change. Making a sensible tendency about reusing and recycling of waste materials have gained importance as a part of sustainable life. Collection of recyclable waste marials by their usage value and recycling them with different methods is being inevitable. Within the scope of this thesis, there are examples of environmental friendly and socially beneficial design studies from Turkey and the world. In this context, sustainability can be defined as“not compromising future generations fulfilling their own needs while fulfilling today's needs”Waste materials needs to be sorted for developing a sustainable syslem. With incorporation of these wastes in to the system again, necessity rate of new materials will be minimize and consequently environmental problems willbe reduced. In case of not sorting wastes and throw them away, recyclable material is polluted and its capability and yield of recycling is reduced. Aim of this study is, examination of reuse and recycle of waste materials within especially indoor and furniture desings, evaluation of their creativ solutions and investigation of design education's effect on this issue.