20.yüzyıl başlarından 21.yüzyıla kadar İstanbul Kent otellerinin iç mimari bağlamında gelişimi
Development of İstanbul city hotels in the interior architectural context from the early 20th century to the 21st century
- Tez No: 579555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama, Otel, Modernleşme, Cumhuriyet Dönemi, Accommodation, Hotel, Modernization, Republican Period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Otel kavramının tarihi gelişimi incelenerek insan hayatına etkileri incelenmiştir. Otellerin ilk ortaya çıktığı dönemlerde sadece belli amaçlarda kullanıldığı görülmektedir. Değişen hayat koşulların Otellerin gelişimini olumlu yönde etkilemiştir. Mimari planlamalarda Oteller ilk yapıldıklarında kavram olarak han ve kervansaray olarak planlanmaktaydı. Daha sonra gelişen ve bir çok amaç için kullanılan Oteller oda sistemine geçilmiştir. Modernleşme süreciyle birlikte değişen ve gelişen Otellerin mimari planlamaları da gelişim göstermiştir. İstanbul kent Otellerinin ilk gelişimi Pera Palace Oteli en güzel örneklerdendir. Modernleşme süreciyle birlikte Otellerin hem dış mimari cephe planları hem de iç mimari tasarım anlamında değişim göstermiştir. Modernleşme süreciyle birlikte insanların Otellerde kalma amaçları artık sadece iş ve ticaret için tek değildi. Gelişen Avrupa'ya ayak uydurmak ve gelen turistleri ağırlamak için Otellerin tasarımında köklü değişikler yapılarak modern Oteller ortaya çıkmaya başlamıştır. 21. yüzyıl' da ise Otellerin modern mimari çizgileri ile ön plana çıkmaktadır. 21. yüzyıla en iyi modern mimari çizgisine Florya Crowne Plaza Oteli incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The historical development of the concept of hotel is examined and its effects on human life are examined. It is seen that the hotels were only used for certain purposes in the periods when they first appeared. Changing life conditions positively affected the development of the hotels. In architectural planning, when hotels were first built, they were planned as khan and caravanserai. Later, the hotel room system was developed and used for many purposes. Along with the modernization process, the architectural planning of the hotels has changed and developed. The first development of Istanbul city hotels is one of the best examples of Pera Palace Hotel. With the modernization process, both the exterior architectural plans of the hotels and the interior design have changed. With the modernization process, people's purpose in staying in Hotels was no longer the only one for business and trade. In order to keep up with the developing Europe and entertain the tourists, the design of the hotels has been radically changed and modern hotels have started to emerge. In the 21st century, the hotels stand out with their modern architectural lines. Florya Crowne Plaza Hotel has been examined to the best modern architectural line of the 21st century.