Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan yem verme ve izleme sistemlerinin araştırılması
Investigation of aquacultural feeding and monitoring systems in Turkey
  1. Tez No: 579603
  2. Yazar: CENK ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: akuakültür, balık besleme sistemleri, mekanizasyon, otomasyon, izleme, Barge (platform), aquaculture, fish feeding, mechanization, automation, moonitoring, barge
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Su Ürünleri yetiştiriciliği, Akuakültür geçtiğimiz son 10 yılda dünyada ve Türkiye'de hızla gelişen bir sektör olmuştur. Son yıllarda büyük bir hızla gelişen su ürünleri yetiştiriciliği, gelecek yıllar için de önemli bir sektör olma özelliğini sürdürecek ve dünya pazarındaki yerini ileriye götürerek koruyacaktır. Bu çalışma, Şubat 2013 ve Haziran 2014 yıllarında sürdürülmüş, son değerlendirme Mayıs 2019 tarihine kadar devam etmiştir. Bu çalışmada, otomasyon amaçlı olarak kullanılan barge, yem verme tekneleri ve izleme sistemleri için Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere; 93 adet pasif yemlik, 187 adet otomatik yem sistemi, 106 adet yem verme teknesi ve 82 adet barge olarak belirtilmiştir. Bu amaçla 15 adet firmada yapılan anket sonucunda hem ithal hem de yerli yem verme ve kamera sistemleri gözlenmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde her aşamada mekanizasyon ve otomasyon uygulamalarına rastlanmaktadır. Genel olarak akuakültür çalışmalarının denizlerde yapılıyor olması ve besleme ile ilgili otomasyon uygulamalarının önemini arttırmıştır. Buna paralel olarak balık çiftlikleri ile ilgili yasa mevzuatının 2009 yılında değiştirilmesiyle, işletmeler kıyıdan açık denize taşınmıştır. Maliyetlerde artış olmasına karşın, üretim kapasiteleri ve miktarları hızla artmıştır. Sektörün büyümesi ile birlikte işletmelerdeki rutin işlemlerin insan gücüyle yapılması daha güç bir hal almıştır. Bu nedenle modern ekipman ve otomasyon kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Genel olarak uygulamaların yem verme sistemlerinde yoğunlaşması bu çalışmanın ana hedefini oluşturmuştur. Balık üretim maliyetleri hızla artarken bunların satış fiyatları son 10 yıl içinde fazla değişim göstermemiştir. Bu durumda üreticiler minimum maliyet ile yetiştiricilik yapmak durumunda kalmaktadır. Su ürünleri besleme ve yemleme çalışmaları, bir işletmenin en önemli faaliyetlerinden biri olduğu kadar yoğun iş gücü gerektiren ve zaman kaybına yol açan bir çalışmadır. Sonuç olarak; otomasyon ile işletmelerde ki iş gücünü ve zaman kaybının önlenmesi ve uzun vadede ekonomik bir geri dönüşümün olması sağlanabilecektir. Bu çalışmada akuakültür işletmelerinde uygulanan besleme sistemlerinin ve izleme ve kontrol sistemlerinin ülkemizdeki durumu, dağılımı, tedarikçi firmaların durumu ile özellikle yaygın kullanıma ulaşan Barge Sistemleri, bunların teknik özellikleri ile Su ürünleri Yetiştiriciliği açısından önemi ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aquaculture, the sector has grown rapidly for last decades and will be one of the most important sector in the future. Our country is placed in an important role in the world fish market especially on marine fish farming in 10 years. Turkey shows a great development in the last 10 years, especially in the cultivation of marine fish has taken its place in the world market. This study was conducted from February 2013 and June 2014 and the last assessment continued until May 2019. In this study, barge, boat hull and monitoring systems used for automation purposes in Aegean, Mediterranean and Eastern Anatolia regions; 93 passive feeders, 187 automatic feed systems, 106 feeding boats and 82 barges. Results of survey conducted in 15 companies, fort his purpose, both imported and domestic feed giving and camera systems were observed. Aquaculture is found to mechanization and automation at every stage of aquacultural production. In general, increased the importance of aquaculture in the sea of work to be done and feed related automation applications. In parallel, due to change in the relevant legislation at 2009, the fish farm companies has moved their production cages from the shore to the open sea. Although costs are increased rapidly and the amount of production capacity decreased. Done by manpower in the routine business with the industry's growth has become more difficult. Therefore it has become necessary to use modern equipment and automation. In general, the application concentration in feed delivery system is the main objective of this study. Fish production cost are rapidly increasing their sales prices did not show much change in the last 10 years. In this case, the manufacturer is usually obliged to make farming with minimum cost. Aquaculture feed and feeding studies, labor -intensive enterprises as one of the most important activities is a study that led to the loss of time. In conclusion; the work force in business automation and prevent the loss of time and the absence of an economic recovery in the long term. In this study, aquaculture applied supply systems and monitoring and control system of the situation of our country in the business, distribution, suppliers of cases, particularly with the common reaches usage barge systems, with their technical characteristics of aquaculture discussed the importance of farming and evaluated.