Hasta güvenliği kültürünün ölçümlenmesine yönelik bir araştırma
A research on measurement of patient safety culture
  1. Tez No: 579649
  2. Yazar: AHMET AYCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA KUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: hasta güvenliği, hastane güvenliği kültürü, sağlık kalitesi, patient safety, patient safety culture survey, healthcare quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Hastalar sağlık kurumlarından dolayı advers olaylar ile karşılaşmakta sakatlanmakta ve hatta ölümlerle karşılaşmaktadır. Bunlar günümüzde ölüm sebepleri arasında ilk 10 içerisinde yer almaktadır. ABD Sağlık Araştırma ve Kalite Ajansı'nın hastane sağlık kültürü ölçümüne dair“Hastane ortamında Hasta Güvenlik Kültürünün Ölçümlenmesi Anketi”dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İstanbul'un 7 ayrı ilçesinde bulunan Özel bir Hastaneler Grubunun 8 hastanesinde yapılan hasta güvenliği kültürü ile ilgili Hasta Güvenliği Kültürü Bileşenleri Ortalama Pozitif Yanıtları şu şekildedir: Birimler İçinde Takım Çalışması %65, Danışman / Yönetici Beklentileri ve Hasta Güvenliğini Artırma Eylemleri %45, Örgütsel Öğrenme - Sürekli İyileştirme %63, Hasta Güvenliği için Yönetim Desteği %60, Genel Hasta Güvenliği Algıları %63, Hata Hakkında Geribildirim ve İletişim %68, İletişim Açıklığı %54, Rapor Edilen Olayların Sıklığı %66, Birimler Üzerinde Takım Çalışması %55, Personel %37, Hasta devri ve Transisyonlar %57, Cezasız Hata Yanıtı %33. Hastanelerin Hasta Güvenlik Düzeyi ile ilgili olarak katılımcıların hastanelerindeki çalışma alanınızı/ üniteleri hasta güvenliği genel notu şu şekildedir: %9 mükemmel, %41 Çok iyi, %38 Kabul edilebilir, %8 Zayıf, %4 Hatalı olarak cevaplamıştır. Hastanelerindeki katılımcılar tarafından son 12 içerisinde bildirilen ters olay sayısı şu şekildedir: %68 hiç rapor etmemişken, %19 senede 1-2, %9 3-5, %2 6-10, %2 11-20, %1 21 ve üzeri ters olay bildirimi yapmıştır. Çalışmamız Hastaneler İstanbul'daki 8 ayrı hastane bünyesinde olan bütün hastanelerdeki hasta güvenliği tutumunu ortaya koymuştur. Çalışmanın hem özelde hem de genelde hasta güvenliğine olan katkılarının büyük olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Patients encounter adverse events due to health facilities, become disabled and even face deaths. These are among the top 10 causes of death today. The US Health Research and Quality Agency survey“A Hospital Survey on Patient Safety Culture”of hospital health culture measurement is widely used around the world. Patient Safety Culture Composites- Average Level % Positive Response Results for 8 hospital in İstanbul: Teamwork Within Units 65%, Supervisor/Manager Expectations & Actions Promoting Patient Safety 45%, Organizational Learning--Continuous Improvement 63%, Management Support for Patient Safety 60%, Overall Perceptions of Patient Safety 63%, Feedback & Communication About Error 68%, Communication Openness 54%, Frequency of Events Reported 66%, Teamwork Across Units 55%, Staffing 37%, Handoffs & Transitions %57, Nonpunitive Response to Error %33. Overall respondents participating in the Patient Safety Grade for an Hospitals Group answered the survey item“please give your work area/unit in this hospital an overall grade on patient safety results”the percentages are as follows: 9% Excellent, 41% Very good, 38% Acceptable, 8% Poor, 4% Failing. And the number of events reported for Hospitals Group in the past 12 months: 68% None, 19% 1 to 2, 9% 3 to 5, 2% 6 to 10, 2% 11 to 20, 1% 21 or more. Our study has demonstrated the patient safety attitude in 8 hospitals in Istanbul. It is thought that the contribution of the study to patient safety both in private and in general can be significant.