Ayaktan bakım merkezlerinde hasta güvenliği kültürünün önemi, kullanımı ve geliştirilmesine yönelik bir alan uygulaması
Importance, use and development of patient safety culture in outpatient care centers, a field application
  1. Tez No: 684810
  2. Yazar: GÖZDE ORAN YÖNTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Hasta Güvenliği Kültürü, Kalite, Patient Safety, Patient Safety Culture, Quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sağlık bakım hizmetlerinde hastaya verilecek zararın önlenmesi için; sağlık kuruluşlarında çalışanlar tarafından alınmış tedbirler bütünü hasta güvenliği kavramı ile ifade edilmektedir. Sağlık kuruluşlarının uygulamaya koyduğu tüm faaliyetlerin hizmetin alıcısı konumunda bulunan hastalara zarar getirebilecek tüm olasılık ve süreçlerden bertaraf edilmesi gerekir; bu nokta kurum tarafından kaliteli bir sağlık hizmeti sunulması için en önemli husustur. Sağlık kuruluşlarında hasta güvenliğinin sağlanması hasta güvenliği kültürünün oluşturulmasına bağlıdır. Ancak hasta güvenliği kültüründen tam anlamıyla bahsedebilmek için sağlık kuruluşu bünyesinde yer alan tüm kişilerin sürecin içinde aktif rol oynaması gerekir. Konunun teşkil ettiği önem derecesine karşın literatürde ayaktan sağlık kuruluşlarında hasta güvenliği kültürü üzerine alan çalışmalarının sayısının azlığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmada, ayaktan sağlık hizmeti veren kuruluşlarda hasta güvenliği kültürünün düzeyinin ölçümlenmesi amaçlanmış olup, ayaktan sağlık hizmeti veren bir diş hastanesinde hasta güvenliğini ele alan bir alan uygulaması yapılmıştır. Bu bağlamda çalışan 197 personelden (n=197); ulaşılan azami örnekleme, 140 kişiye (n=140)“Hasta Güvenliği Kültürü Hastane Anketi”uygulanmıştır. Araştırma sonucunda personellerin büyük bir çoğunluğunun hastanedeki hasta güvenliği derecesini zayıf bulduğu; son 12 ay içinde herhangi bir olay bildiriminde bulunulmadığı görülmüştür. Katılımcıların çoğunluğu yaptıkları hataların kişisel dosyalarında muhafaza edileceği yönünde endişe duydukları gözlemlenmiştir. Ayaktan sağlık hizmeti veren bakım merkezinde yapılan analizler sonucunda; güvenlik kültürünün kabul edilebilir seviyede olmadığı, kültürün kurum geneline yayılması yönünde gelişmeye ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In healthcare services, in order to preventharm to the patient; All of the measures taken by employees in health institutions are expressed in the concept of patient safety. It must be eliminated from all possibilities and processes that may harmpatients, who are the recipients of all activities implemented by health institutions. This point is the most importantissue for the institution to provide a quality health service. Ensuring patient safety in health institutions depends on establishing a patient safetyculture. However, in order to fully talk about the patient safety culture, all persons with in the health care institution should play an active role in the process. Despite the importance it constitutes, it has been observed that there are few studies in the literature on patientsafetyculture in outpatient healthcare institutions. In this study, it is aimed to measure the level of patient safety culture in outpatient health care institutions. A field application addressing patient safety in a dental hospital has been made. Of the 197 personnel working in this context (n = 197); The“Patient Safety Culture Hospital Questionnaire”was applied to 140 people (n = 140) which is the maximum sample reached. As a result of the study, it was observed that the majority of the staff found the degree of patient safety in the hospital to be weak. It has been observed that the staff has not reported any incidents in the last 12 months. It was observed that most of the participants were concerned that their mistakes will be kept in their personal files. As a result of the analysis performed in the care center providing out patient health services; it has been observed that the security culture is not at an acceptable level, and there is a need for improvement to spread the culture through out the institution.