Evli bireylerde, problem çözme becerisi ve evlilik doyumu ile somatizasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between problem solving abilities and marital satisfaction and somatization in married individuals
- Tez No: 579669
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE HAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Doyumu, Problem Çözme Becerileri, Somatizasyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırma, evli bireylerde problem çözme becerileri ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide, somatizasyonun aracı rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, 282 kadın, 155 erkek olmak üzere toplamda 437 evli birey ile tamamlanmıştır. Araştırmada,“Sosyodemografik Özellikler ve Veri Formu”, problem çözme becerisini ölçmek amacıyla“Evlilikte Problem Çözme Ölçeği”, evlilik doyumlarını ölçmek amacıyla“Evlilik Yaşamı Ölçeği”ve somatizasyon düzeylerini ölçmek amacıyla ise“Somatizasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veri SPSS 23 (Statistical Package for Social Sciences 23) programı kullanılarak incelenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde cinsiyet farkına bakmak için t testi, değişkenlerin arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Korelasyon ve problem çözme becerisi ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide somatizasyonun aracı rolünü incelemek için hiyerarşik regresyon analizi ile PROCESS Model (Hayes, 2013) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularında, problem çözme becerisi ve evlilik doyumu arasında pozitif yönde ilişkili olduğu görülmüştür. Somatizasyon düzeyleri ise hem problem çözme becerisi hem de evlilik doyumu ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca problem çözme becerileri ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide somatizasyonun aracılık rolü anlamlı bulunmuştur. Sosyodemografik bilgilere göre incelendiğinde ise kadınlar ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir somatizasyon farkı bulunmuştur. Kadınlar erkeklere göre daha yüksek somatizasyon farkı göstermiştir. Çocuk sahibi olmayan bireylerin ise hem problem çözme becerisinin hem de evlilik doyumlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara bakıldığında bulgular, alan yazın ile paralellik göstermiş ve desteklenmiştir. Sonuç: Araştırmada, evli bireylerde problem çözme becerisi arttıkça evlilik doyumunun da arttığı görülmüştür. Ayrıca, somatizasyon düzeyleri arttıkça evlilik doyumu ve problem çözme becerisi azalmaktadır. Evli bireylerin problem çözme becerisi ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide somatizasyonun aracı rolünü anlamlı olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aims to the relationship among problem solving abilities and marital satisfaction and somatization in married individuals. Method: The study is completed with 282 women and 155 men of a total of 437 married individual. In order to measure aimed variables, the“Socio-demographic Information Form”,“Marital Problem Solving Scale”for problem solving ability, Marital Life Scale for marital satisfaction and the“Somatization Scale”for the levels of somatization are used during this research. All of the collected data is examined using the SPSS 23 (Statistical Package for Social Sciences 23) program. In assessing the data, t-test for gender difference, Pearson Correlation for the relationship between different variables and hierarchic regression analysis and PROCESS Model (Hayes, 2013) to examine the role of somatization as a mediating role in the relationship between problem solving ability and marital satisfaction are used throughout the research. Results: As a result of the analysis, a positive correlation is found in problem solving abilities and marital satisfaction. A negative correlation is found in somatization values with relations to both the problem solving ability and the marital satisfaction. Moreover, the role of somatization as a mediating role in the relationship among problem solving ability and the marital satifcaction is found to be valid. When examined the socio-demographic data, a statistically significant difference of somatization level is found between men and women. It is been found that women has higher level of somatization than men. Individuals who are married with no children are found to have both better problem solving abilities and higher marital satisfaction. All the facts drawn from the research are paralel to and supported by literature. Conclusion: In research, as problem solving skills increase, marital satisfaction has also increased. Also decreases marital satifaction and problem solving skills as somatization levels increase. In the relationship among problem solving ability and marital satisfaction have significantly supported the mediating role of somatization in married individuals.