Bir grup öğretmenin algıladıkları sosyal destek ve yaşam doyumu ile depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between perceived social support and life satisfaction with depression on a group of the teachers
- Tez No: 579672
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME VİCDAN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Yaşam Doyumu, Depresyon, Öğretmen, Perceived Social Support, Life Satisfaction, Depression, Teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma, bir grup öğretmenin algıladıkları sosyal destek (aile, arkadaş, özel insan) ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkide, depresyon düzeyinin aracı rolünün olup olmadığı incelenmek amacıyla gerçekleşmiştir. Yöntem: Araştırmaya, İstanbul ili Çekmeköy semtinde bulunan özel ve devlet okullarında ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde çalışan toplamda 300 öğretmen katılmıştır. Araştırmada, Sosyodemografik Özellikler ve Veri Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Veriler, bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon, meditör analiziyle saptanmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularında; cinsiyete göre öğretmenlerin algıladıkları sosyal destek, yaşam doyumu ve depresyon düzeylerinde anlamlı olarak farklılık bulunmuştur. Boşanan öğretmenlerin depresyon düzeyinin, evlilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaş, okul türü, eğitim kademesi ve ek gelire sahip olup olmama durumuna göre öğretmenlerin algıladıkları sosyal destek, yaşam doyumu ve depresyon düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Algılanan sosyal destek ve yaşam doyumu arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal destek ve depresyon arasında negatif bir ilişki saptanmıştır. Aynı zamanda depresyon ve yaşam doyumu düzeyleri arasında da negatif bir ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal destek ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide depresyonun kısmi aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada, öğretmenlerin algıladıkları sosyal destek arttıkça yaşam doyumunun arttığı görülmüştür. Aynı zamanda algıladıkları sosyal destek arttıkça depresyon düzeyleri düşmektedir. Öğretmenlerin algıladıkları sosyal destek ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide depresyon kısmi aracılık rolü vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between perceived social support (family, friend, special person) and the degree of the life satisfaction by a group of the teachers, in order to determine whether the level of depression has a mediating role. Method: The study included 300 teachers working in primary, secondary and high school levels in private and state schools in Çekmeköy District of Istanbul province. In this study, 'Sociodemographic Features and Data Form', 'Multidimensional Scale of Perceived Social Support', 'Life Satisfaction Scale' and 'Beck Depression Inventory' were used. The results were analyzed using the SPSS program and data were analyzed using independent sample t-test, one-way variance analysis (One Way ANOVA), correlation and mediation analysis. Results: In the findings of the study, there was a significant difference between teachers' perceived social support, life satisfaction also depression levels and gender. The level of depression of divorced teachers was found to be higher than married teachers. There was no significant difference between age, type of school, level of education and additional income with teachers' perceived social support, life satisfaction and depression levels. There was a positive significantly relationship between perceived social support and life satisfaction. There was a found to be a positive significantly relationship between perceived social support and life satisfaction. There was a found to be a negative significantly relationship between perceived social support and depression. At the same time, a negative significantly relationship was found to be between depression and the level of the life satisfaction. Depression have a partial mediation role on the relationship between perceived social support and life satisfaction was to be determined. Conclusion: In the study, it was seen that, when social support perceived by teachers increased, also life satisfaction increased. Also, when teachers' perceived social support incresed, their depression levels decreased was to be found. To sum up, depression has a partially mediation role in the relationship between perceived social support and life satisfaction by teachers.