Basketbol antrenmanlarının çocukların çeviklikleri üzerine etkisi
The effect of basketball training on agility of children
- Tez No: 579679
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Agility, Basketball, Motoric Feature.Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, basketbol antrenmanların 12 yaşındaki erkek çocukların çeviklik ve bir takım fiziksel ve motorik özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 12 yaşında daha önce basketbol oynamayan (n=30) ve basketbol oynayan (n=30) toplam 60 erkek çocuğu gönüllü katılım sağlamışlardır. Bu çalışma nicel araştırma modellerinden, öntest- sontest ölçümlerin yapıldığı kontrol ve deney grubundan oluşan deneysel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda deney grubuna onaltı hafta sürecek şekilde basketbol antrenmanları yaptırılmış ve deneysel işlem olan basketbol antrenmanları öncesi ve antrenmanlar sonrası çocukların boy, kilo, sağ esneklik, sol esneklik, illinuois çeviklik, dikey sıçrama, durarak sıçrama ve denge özellikleri gerekli ölçüm teknikleri ile ölçülmüş ve ilgili veriler toplanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise herhangi bir çalışma ve antrenmana tabi tutulmamıştır. Araştırmada ön ve son testte elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik analiz paket programı ile analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Bu kapsamda araştırmada normal dağılım gösteren verilerin analizinde bağımsız değişkenler için T testi, normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde ise parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U testi ve gruplara arasındaki farklılaşmayı belirlemek için ise Wilcoxon işaretli sıralar testi tercih edilmiştir. Çalışmada sonuç olarak; basketbol antrenmanlarının deney grubundaki erkek çocuklarının boy, sağ esneklik, sol esneklik, illinuois çeviklik, denge ve durarak sıçrama özelliklerinde anlamlı bir farklılaşmaya neden olduğu saptanmıştır. Basketbol oynamayan kontrol grubundaki erkek çocukların ön test- son test ölçüm değerlerinin karşılaştırılması sonucunda boy, kilo, sağ esneklik, sol esneklik ve denge özelliklerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca iki grubun öntest ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında sağ esneklik, sol esneklik ve denge özelliklerinde kontrol grubu olan önceden basketbol oynamayan grup lehine bir farklılık oluştuğu, illinuois çeviklik, dikey sıçrama ve durarak sıçrama özelliklerinde ise deney grubu olan basketbol oynayan grup lehine bir farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, sontest ölçüm değerlerinin gruplar arası karşılaştırması yapıldığında, sağ esneklik özelliğinin kontrol grubu lehine farklılaştığı saptanırken, illinuois çeviklik, dikey sıçrama, denge ve durarak sıçrama özelliklerinin deney grubu lehine farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sonunda, araştırmanın sonuçları da göz önüne alınarak konu ile ilgilenen uzman, akademisyen ve öğrencilere önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelime: Antrenman, Basketbol, Çeviklik, Motorik Özellik.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of basketball training on the agility and physical and motor characteristics of 14 year old boys. A total of 60 boys aged 14 who did not play basketball (n = 30) and who played basketball (n = 30) participated in the study voluntarily. This study was designed as an experimental study consisting of two experimental groups, which included quantitative research models, pretest-posttest measurements. In this regard, the experimental groups were given basketball training for sixteen weeks and height, weight, right flexibility, left flexibility, illinuois agility, vertical jump, standing jump and balance characteristics of children before and after the basketball trainings which are experimental and experimental procedures were measured by necessary measurement techniques and related data were collected. The children in the control group were not subjected to any study or training. The data obtained from the pre and post test were analyzed by SPSS 25.0 statistical analysis package. In this context, T test was used for independent variables in the analysis of data showing normal distribution, Mann-Whitney U test was used for non-parametric tests and Wilcoxon signed rank test was used to determine the difference between the groups. As a result of the study; It was determined that basketball training caused a significant difference in height, right flexibility, left flexibility, illinuois agility, balance and standing jump characteristics of the boys in the experimental group. As a result of comparison of pretest-posttest measurement values of boys in the control group who did not play basketball, there was a significant difference in height, weight, right flexibility, left flexibility and balance characteristics. In addition, in the comparison of the pre-test values of the two groups, there was a difference in right flexibility, left flexibility and balance properties in favor of the control group who did not play basketball beforehand, while there was a difference in illinuois agility, vertical jump and stop jump characteristics in favor of the experimental group playing basketball. In the study, when the posttest measurement values were compared between the groups, it was found that the right flexibility feature differed in favor of the control group, while illinuois agility, vertical jump, balance and stopping jump characteristics were found to be different in favor of the experimental group. At the end of the study, taking into consideration the results of the research, suggestions were made to the experts, academicians and students interested in the subject.