İlköğretim 3, 4 ve 5.sınıf öğrencilerinde akran zorbalığı ve sosyal beceri arasındaki ilişkiyi etkileyen ve bu ilişkiye eşlik eden faktörler ile birlikte incelenmesi
An assessment of the relationship between peer bullying, social skills and effective/accompany factors on their relationship among 3rd, 4th and 5th grade students in istanbul
- Tez No: 579687
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKŞİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: akran zorbalığı, sosyal beceri, atılganlık, saldırganlık, peer victimisation, social skills, bullying, imperishableness, agression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu araştırmada, akran zorbalığı ve sosyal beceri arasında olası anlamlı bir ilişkinin araştırılması planlanmıştır. Yöntem: Katılımcılar, İstanbul'da Anadolu yakasında bulunan özel okulda okuyan, normal gelişim gösteren, 2018-2019 dönemi içinde ilköğretim 3., 4. ve 5. sınıfta okuyan toplam 164 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmaya toplam 17 sınıftan 164 öğrenci ve onların ebeveynleri, 17 sınıf öğretmeni ve 8 rehberlik öğretmeni katılmıştır. Araştırılması amaçlanan bilgiler Sosyodemografik/Kişisel Bilgi Formu, Olweus Öğrenciler İçin Akran Zorbalığı Ölçeği ve Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği ile elde edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucuna göre, zorbalık davranışı ile sosyal beceriler arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken, akran zorbalığına maruz kalan öğrencilerin sosyal becerileri puanlarının anlamlı olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. Akran zorbalığına maruz kalan öğrencilerin ilişki başlatma ve sürdürme, saldırgan davranışlar ve dürtülerle başa çıkma, plan yapma ve sosyal becerilerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuçlar, sosyal beceri problemleri ve akran zorbalığına maruz kalmanın ilişki içerisinde olduğunu desteklemektedir. Bu bulgular ilgili literatür göz önüne alarak tartışılmış ve gelecek araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to investigate a possible relationship between peer bullying and social skills. Method: 164 children and adolescents (between 3.4.5. grades) their parents and 25 teachers are recruited to research group. Sociodemographic Form, Olweus Bullying Questionnaire and Social Skill Assessment Scalewere used to obtain data in this study. 164 students from 17 classrooms and their parents, teachers and 8 school counselor teparticipated in the study. Result: According to the results, there is a significant relationship between peer bullying and social skills. Although there was no difference in the social skill scores of the students who bullied, the social skill scores of the students who were victimized were signitificantly low. Students who exposed to peer bullying were less likely to initiate and maintain a relationship, to deal with aggression behaviors and impulses, to make plans and to have social skills. Conclusion: The results supporta that there is a relationship between victim of bullying and social skills. These findings were discussed with relevant literature and suggestions for future researchers and practitioners were presented.