Globalleşme sürecinde gelişmekte olan ülkelerdeki maliye politikası uygulama sonuçları ve Kırgızistan örneği
The results of fiscal policies in less developed countries within process of globalization and Kyrgyzstan case
  1. Tez No: 579720
  2. Yazar: RUSLAN LAMİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFÜ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: globalleŞme, geliŞmekte olan ülkeler, maliye politikası, global ekonomik kriz, Globalization, fiscal policy, less developed countries, global economic crisis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalıŞmanın amacı, globalleŞme döneminde çeŞitli geliŞmekte olan ülkelerde ve özellikle Kırgızistan‟da uygulanan maliye politikaları ele alınarak incelemektir. ÇalıŞmada maliye politikalarının incelenmesi, bütçe uygulamaları ve vergi uygulamaları kollarından ele alınmıŞtı. GeliŞmekte olan ülkelerin, ki bunlar Afrika, Asya, Latin Amerika ve geçiŞ süreci yaŞayan ülkeler (Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri) uyguladığı maliye politikaları analiz edilmiŞti. ÇalıŞmada daha çok globalleŞme sürecinin 2008 yılında meydana getirdiği global ekonomik kriz tarafından yaratılan olumsuz etkileri altında maliye politikaları tercihine etkilerinin neler olduğu ve uygulanan maliye politikalarının krizle mücadelede ulaŞtığı sonuçlarının neler olduğu ortaya koymaya çalıŞılmıŞtı. Tez esas olarak üç bölümden, GiriŞ ile Sonuç ve değerlendirme kısımlardan oluŞmaktadır. Birinci bölümde maliye politikasının tanımı, amaçları ve araçları hakkında bilgi verilmiŞti. Ayrıca çeŞitli iktisat okullarında (Klasik iktisat okulu, Keynezyen iktisat, Arz yönlü iktisat, Monetarist yaklaŞımı ve Rasyonel beklentiler teorisi) maliye politikasına atfettiği rol üzerinde durulmuŞtu. Ġkinci bölümde ilk önce globalleŞme olgusundan bahsedilip bu sürecin ne gibi nedenlerle ortaya çıktığı ve ekonominin çeŞitli alanlar üzerinde hangi etkilerin yarattığı, geliŞmekte olan ülkelerin özellikleri ve sorunları açıklamaya çalıŞılmıŞtı. Sonra da farklı geliŞmekte olan gruplarında 2008 yılında kendisini gösteren global ekonomik krizle mücadelede uygulanan maliye politikaları incelenmiŞti. GeliŞmekte olan ülkelere Afrika, Latin Amerika, Asya ülkeleri ve geçiŞ ekonomileri örnek olarak alınmıŞtı. Üçüncü bölümde ele alınan Kırgızistan'daki makroekonomik göstergiler verilmiŞ, daha sonra da maliye politikası araçları (vergileme politikası, kamu harcamaları politikası, borçlanma politikası) değerlendirilmiŞti. Ayrıca IMF‟nin Kırgızistan‟da yürüttüğü istikrar programlarından bahsedilmiŞ ve bunların maliye politikası üzerindeki etkileri değerlendirmiŞtir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research paper is studying of less developed countries‟ fiscal policies results within the process of globalization and main attention which is reached to Kyrgyz Republic. The study of fiscal policy is divided into study of budget and tax policy. Analysis of pursue of fiscal policy is based on examples from Africa, Asia, Latin America and transition economies (Commonwealth of Independent States). We reviewed the results of fiscal policy which was used to eliminate negative aftermath effects of global economic crisis in 2008. The research paper consists of 3 chapters and Introduction and Conclusion sections. In the first chapter are described the definition of fiscal policy, its purposes and tools (taxes, expenditures and debt policies). Also definitions of the role of fiscal policy in different economic schools of thought (Classical school, Keynesian economics, Supply side economics, Monetarist economies and Rational Expectation theory) are given. In the second chapter are described the phenomenon of globalization, its reasons and in which way the globalization affects economy. Later we described the specifics of the less developed countries and how fiscal policy is implemented to eliminate the negative effects of 2008 global financial and economic crisis. Examples for less developed countries are Africa, Asia, Latin America and Asia regions and transition economies. In the third chapter are studied Kyrgyz Republic‟s implementations of fiscal policy (tax policy, budget policy and debt policy). Effects of IMF stabilizatory programs on Kyrgyz Republic are analyzed as well.