Saf ve mineral katkılı polikarbonat/akrilonitril bütadien stiren karışım malzemelerinin mekanik özelliklerine hızlandırılmış yaşlandırma ve geri dönüşümün etkisinin araştırılması
The researching of accelerated weathering and reprocessing effects on mechanical properties of pure and mineral addictive blends of polycarbonate/ acrylonitrile butadiene styrene
- Tez No: 579729
- Danışmanlar: PROF. DR. BABÜR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ABS, Geri Dönüşüm, Hızlandırılmış Yaşlandırma, Mekanik Testler, MFI, SEM, ABS, Mechanical Properties, MFI, Reprocessing, SEM, UV Aging
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde, ABS(Akrilonitril Bütadien Stiren) ve PC(Polikarbonat) malzemelerinden oluşan karışım ve bu karışıma %15 ve %20 oranlarında talk minerali katkılı karışım hallerine hızlandırılmış yaşlandırmanın mekanik, morfolojik ve reolojik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Bununla beraber yaşlanmış numuneler geri dönüştürülerek ağırlıkça %25, %50 ve %75 oranında saf halleriyle karıştırılıp yine aynı özellik değişimleri gözlemlenmiştir. Numuneler 48, 144 ve 336 saat olmak üzere UV yaşlanmaya maruz kaldı. 336 saatin sonunda seçilen bazı numuneler geri dönüşüme uğradı. Mekanik özellik değişimlerini görmek için eğme, çekme ve darbe testleri yapıldı. Morfolojik farklılıkları görmek adına SEM(Taramalı Elektron Mikroskobu) kullanıldı. Reolojik özellikler için ise MFI( Eriyik Akış Testi) yapıldı. Darbe dayanımı mineral katkısıyla çok büyük bir azalma göstermiştir bununla beraber hızlandırılmış yaşlanmayla da bir düşüş yaşamıştır. Geri dönüşümdeki darbe dayanımı azalımı da büyük olmuştur. Çekme dayanımı hem hızlandırılmış yaşlanmayla hem de geri dönüşümle pek fazla değişmemiştir. Mineral katkısı da çekme dayanımında büyük değişimlere sebep olmamıştır. Çekme gerinimi ise bütün malzemelerde UV yaşlanmayla düşüş gösterirken geri dönüşüm artışa sebep olmuştur. Mineral katkısı ve hızlandırılmış yaşlandırma eğme dayanımına katkı sağlasa da geri dönüşüm düşüşe sebep olmuştur. Eğme uzaması değeri ise bütün malzemelerde UV yaşlanmayla düşüş göstermiştir. Geri dönüşüm ise %15 Mineral katkılı hali hariç diğer malzemelerde eğme uzamasında artışa sebep olmuştur. MFI değeri saf PC/ABS karışımında yaşlanmayla da geri dönüşümle de artış gösterirken mineral katkılı hallerinde düşüşe sebep olmuştur. Hem hızlandırılmış yaşlandırma sonucu hem de yaşlanmış numunelerin saf haliyle karışımı sonucu yapılan SEM sonuçlarında yüzeyde çatlaklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effect of UV accelerated weathering(aging) was investigated on mechanical, morphological and rheological changes to ABS(Acrylonitrile butadiene styrene) and PC(Polycarbonate) blend and with adding %15 and %20 talc mineral to this blend. Like this some samples was taken after last UV aging duration and grinded then added virgin form of PC/ABS blend with weight ratio of %25, %50 and %75 then observed changes on mechanical, rheological and morphological properties. Samples was exposed to UV aging to 48, 144 and 336 hours. After 336 hours samples was taken and reprocessed. For see mechanical changes tensile, flexural and impact test was done, for morphological results SEM(Scannig Electron Microscope) was applied and for rheological changes MFI(Melt Flow Index) was done. Impact strength decreased with adding mineral to the PC/ABS blend. Likewise UV aging has negative effect on PC/ABS's impact strength. Reprocessing process caused to a drastically decrease at impact strength. On the contrary, the tensile strength did not effect with both UV aging and reprocessing. Tensile strength was not affected after mixing with minerals. Tensile strain values decreased with UV aging but reprocessing increased it. Adding minerals and UV aging increased flexural strength but reprocessing has negative effect on it. Flexural extension decresaed with UV aging. Reprocessing increased all materials flexural extension but %15Mineral addition. MFI values increased with both of UV aging and reprocessing but adding mineral led to decrease on it. SEM results showed that all surfaces had cracks.