Sertifikalı endüstriyel yuvarlak odun fiyat modeli: Bolu ili örneği
Certified industrial roundwood price model:the case of Bolu province
- Tez No: 579761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İDRİS DURUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman yönetim sertifikasyonu, Fiyat modeli, Pazar primi, Forest management certification, Price models, Market premium
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu tez çalışması, Bolu ili örneğinde orman yönetim sertifikasının endüstriyel yuvarlak odun fiyatlarına yansımasının incelemek amacıyla yapılmıştır. Endüstriyel yuvarlak odun fiyatlarına etki eden faktörler içerisinde sertifikalı olmanın yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada sertifikalı ve sertifikasız orman işletme müdürlüklerinde 2014-2017 yılları arasında yapılan açık artırmalı satışlara ait veriler kullanılmıştır. En yaygın olarak odun üretimi yapılan göknar, karaçam, kayın ve sarıçam için ayrı fiyat modelleri kurulmuş, sonrasında tüm verilere dayalı genel fiyat modeli oluşturulmuştur. Bu modellere göre, ele alınan endüstriyel odun türleri olan tomruk ve kâğıtlık odun için sertifikalı ürünlere pazarda bir prim oluşmadığı belirlenmiştir. Farklı ağaç türleri için kurulan modellerde ise, bazı türlerin sertifikalı ürünleri çok cüzi fiyat primlerinin olduğu belirlenmiştir. Sertifikasyon maliyetine katlanan Orman Genel Müdürlüğü, sertifikalı ürün ihracatı yapan orman endüstri firmalarını dolaylı olarak destekleme görevini üstlenmiş durumdadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted to investigate the effects of forest management certificate on the sales prices of forest products in Bolu province. This study explored the role forest certification among the determinants of industrial roundwood prices. Transaction data was collected from certified and uncertified forest management directorates for period of 2014-2017. General price model were constructed as well as different models for fir, black pine, beech and scotch pine. According to these models, there is no premium in the market for certified products for the timber and paperwood, which are the types of industrial wood modelled. There are few limited price premium exist as model results suggested. The General Directorate of Forestry, which incurred the cost of certification, has been indirectly supporting the forest industry companies that export certified products.