Erkeklik olgusu bağlamında erkeklerin boşanma deneyimleri
Men's divorce experiences in the context of masculinity
  1. Tez No: 579854
  2. Yazar: ÖZGÜL ELİTOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, erkeklik, aile, evlilik, boşanma, Gender, masculinity, family, marriage, divorce
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde aile ve evlilik kurumunun değişen yapısı ve işlevleri bireylerin evlilik ve boşanmaya yükledikleri anlamı da değiştirmiş evlenme oranları düşerken boşanma oranlarında önemli artışlar gözlenmiştir. Toplumun devamlılığı açısından temel bir kurum olan aileye, tehdit oluşturan boşanma olgusunun bilimsel olarak araştırılması bu nedenle önem taşımaktadır. Boşanma süreci, toplumsal cinsiyet bağlamında kadınlar ve erkekler tarafından farklı şekillerde deneyimlenmektedir. Akademik araştırmalar incelendiğinde ağırlıklı olarak çalışmaların kadınların ve çocukların boşanma süreçlerine odaklandıkları gözlenmektedir. Bu çalışmada sosyal olarak inşa edilen erkeklik ve erkekliğe ilişkin değer ve normlar çerçevesinde erkeklerin boşanma sürecini nasıl deneyimlediklerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Saha çalışması, Türkiye'de boşanma oranının yüksek olduğu illerden birisi olan Antalya'da gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma deseninin benimsendiği çalışmada, boşanmak amacıyla Antalya'da aile mahkemesine başvuran kırk erkekle derinlemesine görüşme gerçekleştirilerek elde edilen verilerin içerik analizi yapılmıştır. Boşanma davası devam eden erkeklerin boşanma sürecinde karşılaştıkları sorunlar, bu sorunların nedenleri ve sorunlarla başa çıkma stratejilerinin araştırıldığı çalışmada erkeklerin boşanma deneyimlerinin toplumsal cinsiyet bağlamında erkeklik değerleriyle ilişkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda boşanma sürecinin sosyal, psikolojik, ekonomik ve hukuksal pek çok açıdan kadınlar gibi erkekleri de etkilediği görülmekle beraber boşanma deneyiminin erkeklik değerleri çerçevesinde şekillendiği anlaşılmıştır. Boşanma sürecindeki erkekler en önemli boşanma nedenleri olarak, eşten beklenilenin karşılanmaması, karşılıklı ilgi ve sevginin gösterilmemesi olduğunu ifade ederken, burada göze çarpan hususun eşler arası beklentilerin kadınlık ve erkeklik rolleriyle şekillendiğidir. Boşanmakta olan erkeklerin büyük çoğunluğu boşanıyor olmaktan büyük üzüntü duyduklarını, yalnızlık, çaresizlik, umutsuzluk hissettiklerini belirtmekle beraber, kadınlar gibi toplumun olumsuz ve önyargılı tutumlarına maruz kaldıklarını ifade etmiş ancak bu durumun kadın deneyimlerinden farklı olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's society the sanctity of marriage is under obvious change effected by each member changing perception of family unity. This fact is obvious by the increase of divorce cases compared to decrease in legal marriages. It is important to scientifically research the reasons surrounding the rapid increase of divorce applications, which now is also threatening the unity of our social wellbeing. The length of marriage and the decision of divorce differs depending on gender identity. Scientific research indicates, that most cases were conducted by focusing on the different disparities woman and children suffered during the proceedings first. Research also shows that the superiority of male gender within the society, in terms of hierarchy, must be also evaluated to determine the differences and views of different genders in terms of divorce process. The field study was conducted in the City of Antalya, which has one of the highest divorce statistics in the Country. The statistical data was obtained from the family court and the sample was chosen from 40 divorce cases, whom were initiated by masculinity. Then face to face interviews were conducted to obtain results. The interview questions were targeted more specifically regarding the negative experiences the masculinity endured during the divorce process. The reason of these experiences was questioned as well as the emotional stress the situation created on each subject. In conclusion, the experiences were identified as social, physiological, economic and legal. It was observed that males are affected the same way as the female counterparts during these proceedings. However, it was also determined that each gender was affected based on their identity within the society. The male subjects indicated that their issues are based on their needs not being met as a man, lack of communication between their spouses and lack of receptiveness. In the meaning of that each gender has their own expectations in the relationship that defines who they are. Most of the time the male gender expressed their feelings as sad, depressed and lonely during the divorce proceedings. They also indicated that the society looks at the male gender differently when it comes to decision of terminating the marriage. The society appears to be more judgmental towards the males than females.