İşletme izinli ruhsatlar ile ilgili maden kanunu uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Challenges of implementing the mining law with respect to operating licence and solution proposals
  1. Tez No: 579864
  2. Yazar: ŞAFAK OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ZEKİ HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Maden Kanunu, İşletme İzinli Ruhsatlar, Maden Kanununun Uygulanması, Mining Law, Operating License, Implementation Of Mining Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de madencilik konusunda bugüne değin gerçekleştirilmiş hukuki düzenlemeler genel olarak değerlendirilmiş ve özellikle işletme izinli ruhsatlarda Maden Kanununun uygulanmasından kaynaklı sorunlar sergilenmiş ve bunlara getirilebilecek uygun çözüm önerileri sunulmuştur. İşletme izinli ruhsatlarda yürütülen madencilik faaliyetler ile ilgili mevzuatta ikilem oluşturan çelişkilerin olduğu vurgulanmış ve bunlar tartışılmıştır. Türkiye'de madenciliğin geliştirilmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilmesi için etkin bir maden politikasının belirlenmesinin gerekli olduğu belirtilmiştir. Madenciliğin bilgi birikime ihtiyaç duyan zahmetli ve maddi açıdan külfetli bir meslek kolu olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak madenciliğe bağlı iş ve işlemlerin tek bir bakanlık bünyesinde yürütülmesinin ve madencilik faaliyetlerine odaklanan bankacılık işlemlerinde düzenlemelerin yapılmasının yararlı olacağı belirtilmiştir. Ayrıca, madencilikte rol alan tüm bireylerin etkin bir eğitimden geçmesinin gerekli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an extensive assessment was made on the current Mining Law by discussing the legal arrangements made ever since the very beginning of the mining industry in Turkey. The challenges of operating license originating from the implementation of the Mining Law are emphasized, and relevant solutions were suggested. A series of contradictory issues as to operating licenses were presented and discussed. An assessment was made to describe the mining policy with the aim of improving the country's mining industry, as well as providing more value-added opportunies to the national economy. Given the fact that mining is a demanding and financially burdensome profession that needs knowledge and experience, it would be very useful to conduct the all actions and procedures of mining activities through a single ministerial level, and also an arrangement should be made on banking transactions that focuses on mining activities. The need for an effective training of all individuals involved in mining industry was further emphasızed.