Serebral palsili çocuklarda statik germe ile fasya germesinin hamstring kasının esnekliği üzerindeki etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of the static streching andfascia stretching on the elasticity of hamstring muscle inchildren with cerebral palsy
  1. Tez No: 579877
  2. Yazar: İBRAHİM YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Statik germe, fasya germe, esneklik, eklem hareket açıklığı, hamstring kası, Static stretching, fascia stretching, Flexibility, The normal Knee Joint movement active, Hamstring muscle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Statik germe ve fasya germe (fasyal mobilizasyon) tüm kaslarda kas esnekliğini sağlamak amacıyla kullanılan fiyoterapi yöntemleridir. Bu araştırmamızın amacı; Serebral Palsili çocuklarda statik germe ile fasya germesinin hamstring kasının esnekliği üzerindeki etkisini karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmaya 5 ile 15 yaşları arasında olan 30 serebral palsili çocuklar (8.58±3.17 yıl) dâhil edilmiştir. Uyluk arkasında bulunan hamstring kas grubuna fasya germe uygulaması, uyluğun arkasında bulunan sol hamstring kas grubuna ise statik germe tekniği 4 hafta ve her hafta 5 gün boyunca uygulanmıştır. Uygulama yapılmadan önce ve uygulama yapıldıktan sonra normal eklem hareket testleri ve otur-uzan tesleri kullanılarak esneklik değerlendirilmesi yapılmış ve sonuçlar incelenmiştir. Statik germe (Uygulama II) sonrası normal eklem hareket açıklığında anlamlı bir artış elde edilmiştir (p=0.041). Fasya germe (Uygulama I) sonrası normal eklem hareket açısında anlamlı fark oluşmuştur (p=0.001). Statik germe sonrası hamstring kasının esnekliğinde anlamlı artış elde edilmiştir (p=0.001). Fasya germe sonrası da hamstring kasında esneklik artışı olmuştur (p=0.001). Fasya germenin hamstring kası üzerindeki esneklik artışının statik germenin etkisinden daha fazla olduğu tespit edilmiştir (p=0.001). Araştırmamızın sonuçlarına göre serebral palsili çocuklarda hem statik germenin hemde fasya germenin hamstring kas esnekliği üzerinde olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca, fasya germe tekniğinin statik germe yöntemine göre daha fazla esneklik ve daha fazla eklem hareket açıklığı sağladığı gözlemlemiştir.
Özet (Çeviri)
Static stretching and fascia stretching (fascial mobilization) are the physiotherapy methods that used to provide muscle flexibility in all muscles. The aim of our study is to compare the effects of static stretching and fascia stretching of hamstring muscles in children with cerebral palsy in terms of muscle flexibility. Thirty children with cerebral palsy aged between 5 and 15 years were included in this study (8.58 ± 3.17 years). Fascial stretching was applied to the right hamstring muscle behind the thigh and static stretching technique was applied to the left hamstring muscle for 4 weeks and 5 days each week. Flexibility was measured by normal joint motion tests and sit-and-lie tests before and after the application. A significant increase in normal range of motion was obtained after static stretching (Application II) (p=0.041). There was a significant difference in range of motion after fascial stretching (Application I) (p=0.001). A significant increase in the flexibility of the hamstring muscle was obtained after static stretching (p=0.001). There was also an increase in flexibility of the hamstring muscle after fascial stretching (p = 0.001). It was stated that the flexibility increase of the fascia stretching on the hamstring muscle was higher than the effect of static stretching (p=0.001). According to the results of our study, both static stretching and fascia stretching have a positive effect on hamstring muscle flexibility in children with cerebral palsy. In addition, it has been observed that the fascia stretching technique provides more flexibility and greater range of motion than static stretching.