Hemiplejik serebral palsili çocuklarda musculus soleus morfolojisinin statik denge üzerine etkisi
The effect of soleus muscle morphology on static balance in children with hemiplejic cerebral palsy
  1. Tez No: 870723
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Anatomy, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: M. soleus, postüral denge, hemiplejik serebral palsi, Soleus muscle, postural balance, hemiplegic cerebral palsy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Başlık: Hemiplejik serebral palsili çocuklarda musculus soleus morfolojisinin statik denge üzerine etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı hemiplejik serebral palsili (HSP) çocuklarda musculus (m) soleus morfolojisinin statik dengeyi etkileyip etkilemediğinin, etkiliyorsa ne ölçüde etkilediğinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya 8-12 yaş arası Kaba Motor Fonksiyonel Sınıflandırma Skoru (KMFSS) 1-2 ve Modifiye Ashworth Skalası (MAS) 0-2 olan 17 HSP'li ve 8-12 yaş arası normal gelişim (NG) gösteren 20 çocuk dâhil edildi. Statik denge statik postürografi cihazı ve tek ayak üzerinde durma testi (TAÜDT) ile değerlendirildi. Ultrasonografik görüntülerden m. soleus kalınlığı, uzunluğu, en geniş kesit alanı, yoğunluğu, hacmi ile üst ve alt pennasyon açıları bulundu. Morfolojik değerlendirmelerde ultrason cihazının özelliklerinden, Image J programından ve stereolojik yöntemlerden biri olan Cavalieri yönteminden faydalanıldı. Bulgular: HSP'li çocuklarda düşme riski, toplam stabilite indeksi ve toplam ağırlık dağılım indeksi NG gösteren çocuklara göre anlamlı büyük (p≤0,001), tek ayak üzerinde durma süresi ise anlamlı düşük bulundu (p≤0,001). HSP'li çocukların etkilenen taraf m. soleus kas kalınlıkları, kas hacmi, en geniş kesit alanı ve kas yoğunluğu NG gösteren çocuklara göre anlamlı düşük bulundu (p≤0,001). HSP'li, çocukların etkilenen taraf m. soleus kas uzunlukları NG gösteren çocuklara göre anlamlı düşük bulundu (p≤0,05). Her iki grup arasında üst ve alt pennasyon açıları arasında ise anlamlı bir fark görülmedi (p≥0,05). HSP'li çocuklarda, düşme riski ile etkilenen taraf en geniş kesit alanı arasında ters yönde düşük düzeyde (r= -0,03803, p=0,027) ve TAÜDT ile etkilenen taraf kas uzunluğu arasında aynı yönde düşük düzeyde (r=0,5749, p=0,017) korelasyon bulundu. Diğer statik denge parametreleri ve m. soleus morfolojik özellikleri arasında korelasyona rastlanmadı (p≥0,05) . Sonuç: Çalışmanın sonunda m. soleus morfolojisi hemiplejik serebral palsili çocukların statik dengeleri ile ilişkilendirilemedi.
Özet (Çeviri)
Title: The effect of soleus muscle morphology on static balance in children with hemiplegic cerebral palsy Aim: The aim of this study is to investigate whether soleus muscle morphology affects static balance in children with hemiplegic cerebral palsy (HCP), and if so, to what extent. Method: The study included 17 HCP children aged 8-12 years with a Gross Motor Functional Classification Score (GMFCS) of 1-2 and a Modified Ashworth Scale (MAS) of 0-2, and 20 children with typically development (TD) aged 8-12 years. Static balance was evaluated with a static posturography device and single leg standing test (SLST). Soleus muscle thickness, length, largest cross-sectional area, density, volume and upper and lower pennation angles were determined from ultrasonographic images. In morphological evaluations, the features of the ultrasound device, the Image J software and the Cavalieri method, one of the stereological methods, were used. Results: The risk of falling, total stability index and total weight distribution index in children with HCP were found to be significantly higher (p≤0.001), and the SLST was significantly lower (p≤0.001) compared to children with TD. The affected side soleus muscle thickness, volume, largest cross-sectional area and muscle density of children with HCP were found to be significantly lower than those of children with TD (p≤0.001). The affected side soleus muscle lengths of children with HCP were found to be significantly lower than those of children with TD (p≤0.05). There was no significant difference between the upper and lower pennation angles between both groups (p≥0.05). In children with HCP, there was a low inverse correlation between fall risk and the largest cross-sectional area of the affected side (r= -0.03803, p=0.027) and a low correlation in the same direction between SLST and muscle length of the affected side (r=0.5749, p =0.017). No correlation was found between other static balance parameters and soleus muscle morphological characteristics (p≥0.05). Conclusion: At the end of the study, soleus muscle morphology could not be associated with the static balance of children with hemiplegic cerebral palsy.