Cam sanatında geçmişten günümüze iridesan etkili camlar ve kişisel uygulamalar
Iridescent glass in glass art from to past to present and personal implementation
  1. Tez No: 580024
  2. Yazar: TÜLİN AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AĞATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İridesan cam, Favrile, Karnaval camı, Cam sanatı, Iridescent glass, Favrile, Carnival glass, Glass art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İridesan etkili camları konu alan bu çalışmada, iridesan etkili camların tanımları, tarihsel süreci ve üretim yöntemlerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Tez çalışması, kitap, makale, internet vb. kaynaklardan elde edilen bilgilere göre oluşturulan teorik anlatımların ve kişisel uygulamaların gerçekleştirildiği beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümünde, iridesan etkili camların tanımı ve tarihsel gelişimi araştırılmıştır. Bu bölüm kapsamında; öncelikle bulunuşundan endüstri devrimine kadar olan örneklere değinilmiş, ardından, endüstri devriminden günümüze kadar olan örnekler bölümünde iridesan etkili camların üretiminin görüldüğü Art Nouveau dönemindeki ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uygulamalar ele alınmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iridesan etkili cam üreticileri bölümünde, Tiffany ve iridesan etkili camları, ayrı bir başlık altında araştırılmış ve bunun yanı sıra öne çıkan Amerikan üreticilerine ve bu bölümün Karnaval Camı olarak bilinen ve seri olarak üretilen iridesan etkili camlara da değinilmiştir. Üçüncü bölüm olan iridesan etkili camların üretim yöntemleri, kullanılan alet ve malzemeler bölümünde, öncelikle üretim yöntemleri incelenmiştir. Bu bölümde üretim yöntemleri; alazlama, buhurlama, püskürtme ve lüster uygulaması olarak dört bölümde sınıflandırılmıştır. Ardından iridesan etkili cam uygulamasında kullanılan alet ve malzemeler belirtilmiştir. Kişisel uygulamaların var olduğu dördüncü bölümde ise, iridesan etkili sanatsal cam üretimi için teknik ve uygulama aşamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study definitions, historical process and production methods of iridescent glass. This thesis work consists of five chapters containing theoretical formulation gathered from sources such as books, articles, internet etc. and practical implementation of the gathered information. Objective and scope of this thesis work are expressed in the first chapter. In the second chapter, definitions and the historical development of iridescent glass are studied. First, under“History of iridescent glass”, beginning from the discovery of iridescent glass until industrial revolution, important examples of the work are mentioned. Subsequently, under“Examples of iridescent glass since the industrial revolution”, the applications of iridescent glass in United States of America during Art Nouveau period are mentioned. In the chapter“Manufacturers of iridescent glass in United Stated of America”, Tiffany's production of iridescent glass is studied separately. In addition to this, other prominent American manufacturers are mentioned followed by the mass-produced carnival glass. In chapter three, the production methods of iridescent glass are mainly viewed. Following this, iridescent glass production is divided in four methods namely scorching, steaming, spraying and lustering. The used equipment and ingredients are specified. In chapter four, where the personal implementation is also included, technical and practical stages for producing iridescent glass for artistic purposes are explained.