Yabancı uyruklu öğrencilerin beklentileri açısından üniversitelerin yabancı dilde hazırlanan web sayfalarının yeterliliğinin analizi: İstanbul Üniversitesi hazırlık okulundaki öğrenciler üzerinde bir inceleme
An analysis of the adequacy of web pages prepared byforeign universities in terms of expectations of foreignstudents: An Examination on the students in Istanbul University preparatory school
  1. Tez No: 580092
  2. Yazar: AYSUN BÜYÜKYAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Üniversitesi, ERASMUS, Yabancı Uyruklu Öğrenci, Web Sitesi, Arayüz, Istanbul University, Erasmus, Foreign Student, Web Site, Interface
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Web sayfaları üniversitelerin akademik vitrini haline gelmiştir. Yabancı dilde hazırlanmış web sayfalarını, özellikle yabancı uyruklu öğrencilerin ne düzeyde kullanabildikleri incelenmeye değer bir konudur. Bu yüksek lisans tezinde Türkiye'ye gelip İstanbul Üniversitesi Hazırlık Okulunda Türkçe öğrenen yabancı uyruklu öğrencilerin, Üniversitenin web sayfasından yeterli düzeyde faydalanıp faydalanamadıkları araştırılmıştır. Bu araştırmada“İstanbul Üniversitesi web sayfasının hazırlık okulundaki yabancı uyruklu öğrenciler için yeterliliği”konusu ele alınmıştır. Tezde Üniversitenin İngilizce hazırlanan web sayfası arayüz ve bağlantılarının bu amaca ne kadar hizmet ettiği değerlendirilmeye çalışılmıştır. İstanbul Üniversitesi yabancı dildeki web içeriklerinin, niçin hazırlandığı, hedef kitleye yeteri kadar ulaşıp ulaşmadığı, etkili olup olmadığı, üniversiteye ve öğrencilere artı değer katıp katmadığı anlaşılmaya gayret edilmiştir. Çalışmada, İstanbul Üniversitesi yanı sıra elli bir üniversiteye ait web sitesinin İngilizce arayüzleri genel hatlarıyla gözden geçirilmiştir. İstanbul Üniversitesinin İngilizce yabancı dildeki web sayfasının yabancı öğrenciler açısından geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Yabancı uyruklu öğrenciler için yükseköğretimdeki memnuniyeti artırmak ve bunu sürekli hale getirmek, potansiyeli yüksek yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'ye ve üniversitelere yönelmesine imkân verecektir.
Özet (Çeviri)
Web pages have become the academic showcase of the universities. It is worthy enough to examine in what level particularly the foreign national students can use the web pages prepared in a foreign language. It has been examined in this master's thesis whether the foreign national students, who have been learning Turkish in the Istanbul University Preparatory School by coming to Turkey, may benefit from the web page of the University at a sufficient level.“Sufficiency of the Istanbul University web page for the foreign national students of the preparatory school”has been discussed in this research. It has been tried to evaluate to what degree the interfaces and connections of the University's English prepared web page serves to this purpose. An effort was shown to understand why the web content of the Istanbul University were prepared in a foreign language, whether they reached to the target audience sufficiently, whether it was effective, and whether it has added value to students. In addition to the Istanbul University, English interfaces of the fifty one universities' web pages have been examined in general terms. English web page of the Istanbul University needs to be improved for foreign students. Increasing the satisfaction of the foreign national students at the higher education and making this continuous will canalize the foreign national students with high potential to come to Turkey and to the universities in Turkey.