Obsesif kompulsif bozukluk tanılı çocuk hastalarda inflamasyon-neopterin-tetrahidrobiopterin yolağı ve nitrik oksit(NO) düzeyleri
Inflammation-neopterin-tetrahydrobiopterin pathway and nitric oxide (NO) levels in adolescents with obsessive compulsive disorder
- Tez No: 580099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, adölesan, inflamasyon, Sitokin, TGF-beta1, Neopterin, Tetrahidrobiopterin, Nitrik Oksit, Obsessive Compulsive Disorder, Adolescent, Inflammation, Cytokine, TGF-beta1, Neopterin, Tetrahydrobiopterin, Nitric Oxide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Obsesif Kompulsif Bozukluğun altında yatan biyolojik mekanizmalar hala yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontrollerin serum TGF-beta1, TNF-alfa, IL-1 beta, IL-6, IL-2, IL-10, IL-17 ve neopterin, tetrahidrobiopterin, nitrik oksit (NO) düzeylerini karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya obsesif kompulsif bozukluğu olan (ilaç kullanmayan) 29 hasta ile 28 sağlıklı kontrol alındı. Serum TGF-beta1, TNF-alfa, IL-1 beta, IL-6, IL-2, IL-10, IL-17 ve neopterin, tetrahidrobiopterin, nitrik oksit (NO) düzeyleri ELİSA (enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: OKB tanılı adölesanlar ve sağlıklı kontrol grubu arasında yapılan karşılaştırmalar incelendiğinde; OKB grubunda kontrol grubuna göre serum TGF-beta1 (p=0,002) ve Tetrahidrobiopterin (p=0,001) düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düşük, Neopterin (p=0,021), ve Nitrik Oksit (p=0,013) düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Sonuç: Bu sonuçlar, inflamatuar sitokinlerin ve neopterin, tetrahidrobiopterin, NO düzeylerinin obsesif kompulsif bozukluğun patofizyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu ilişkinin aydınlatılması için adolesan yaş grubu ile daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The underlying biological mechanisms obsessive compulsive disorder are still poorly understood. In this study, we aimed to compare levels of serum TGF-beta1, TNF-alfa, IL-1 beta, IL-6, IL-2, IL-10, IL-17 and neopterin, tetrahydrobiopterin, nitric oxide (NO) levels in patients with obsessive compulsive disorder and healthy controls. Method: Twenty-nine patients with obsessive compulsive disorder (medication-free) and 28 healthy controls were included in the study. Serum TGF-beta1, TNF-alfa, IL-1 beta, IL-6, IL-2, IL-10, IL-17 and neopterin, tetrahydrobiopterin, nitric oxide (NO) levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: As a result of the comparison between obsessive compulsive disorder and control group; Serum TGF-beta1 (p = 0.002) and Tetrahydrobiopterin (p = 0.001) levels were significantly lower, Neopterin (p = 0.021) and Nitric Oxide (p = 0.013) levels were significantly higher in the OCD group compared to the control group. Conclusion: These results suggest that inflammatory cytokines and neopterin, tetrahydrobiopterin, NO levels may be implicated in the pathophysiology of obsessive compulsive disorder. More study with the adolescent age group is needed to clarify this relationship.