Seri başı güreşçilerin dünya şampiyonu olma olasılığı: 2018 dünya şampiyonasının bir analizi
The probability of being world champion of seeded wrestlers: An analysis of the 2018 wrestling world championship
- Tez No: 580117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN IŞIK, PROF. DR. HALİL İBRAHİM CİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bayes Teoremi, Dünya Şampiyonası, Güreş, Müsabaka, Olasılık, Bayesian Theorem, World Championship, Wrestlers, Competition, Probability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Dünya Güreş Birliği seri başı uygulamasını ilk kez 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'ndauygulamıştır. Bu uygulamaya göre her stilin her sikleti için seri başı sporcu sayısı 2 iken, 2018 Dünya Güreş Şampiyonası için her stilin her sikleti içinseri başı sporcu sayısı 4'e yükseltilmiştir.Buçalışmanın amacı, 2018 Dünya Güreş Şampiyonası'nda seri başı güreşçilerin dünya şampiyonu olma olasılıklarının hesaplanmasıdır. Bu çalışmada kullanılan veri seti 2018 yılı Dünya Güreş Şampiyonası sonuç kitabından elde edilmiştir. Verilerin analizinde Bayes Teoremi kullanılmıştır. Sonuçlara göre, seri başı güreşçilerin erkekler Greko-Romen stil için bir madalya kazanma olasılıkları en az %0 ve en fazla %67, erkekler serbest stil için en az %0 ve en fazla %75, kadınlar serbest stil için en az %0 ve en fazla %100 arasında değişmektedir. Ek olarak, 2018 yılı Dünya Şampiyonası'nda seri başı sporcuların erkekler Greko-Romen stil için dünya şampiyonu olma olasılıkları %33, erkekler Serbest stil için %64 ve kadınlar serbest stil için %60 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Dünya Güreş Şampiyonası'nda seri başı olmak güreşçiler için bir avantaj sağlamaktadır. Erkekler ve kadınlar serbeststil güreş için seri başı güreşçilerin dünya şampiyonu olma olasılıklarının birbirine yakın olduğu ve Greko-Romen güreşten yüksek olduğu tespit edilmiştir. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları öncesi güreşçilerin güreşte seri başı olmanın önemini anlaması ve seri başı olmak için gerekli turnuvalar ve şampiyonalara katılarak puan toplamaları gerekmektedir. Böylece 2020 Olimpiyat Oyunları'nda kendileri için bir avantaj sağlayabilirler.
Özet (Çeviri)
The United World Wrestling has applied the Seeding System for the first time at the 2016 Rio Olympic Games. According to this system in Rio Olympic Games, while the number of seeded athletes per each weight category of each style was 2, for the 2018 Wrestling World Championship, the number of athletes per each weight category of each style increased to 4. The purpose of this study is to calculate the probability of seeded wrestlers becoming world champion at the 2018 Wrestling World Championships. The data set used in this study was obtained from the 2018 Wrestling World Championship results book. The Bayes Theorem was used to analysis of obtained data. According to the results, the probability of winning a medal for the male Greco-Roman style wrestler is between 0-67%, for male free-style wrestler is between 0-75% and for female free style wrestler is between 0-100%. In addition, the probability of being a world champion is found 33%, for male Greco-Roman wrestler, 64%, for male free-style wrestler and 60% for female free-style wrestlerin the 2018 World Championships. As a result, being the seeded wrestler at the Wrestling World Championships provides advantage for the wrestlers. The probability of being a world champion of seeded wrestlers for male and female-free style wrestlers were determined to be close to each other and higher than the Greco-Roman style. Before the 2020 Tokyo Olympic Games, wrestlers must understand the importance of being the seeded athlete and they must collect points by participating in necessary tournaments and championships to be a seeded athlete. Thus, they can provide an advantage to have medal in the 2020 Olympic Games.