Temettü dağıtımlarının sinyalizasyon etkisi: BİST uygulaması
Signalling effect of dividend distributions: BİST case
- Tez No: 580187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYDIN OKUYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Signal Theory, Information Content of Dividend, Event Study, Abnormal Return
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul'a kayıtlı imalat sanayi ve finansal sektöre ait şirketlerde sinyal teorisinin geçerli olup olmadığını 2006-2018 veri dönemi için araştırılmıştır. Araştırma kapsamında şirketlerin temettü kararlarının yarattığı sinyal etkileri 2 farklı yöntemle incelenmiştir. Birinci yöntemde olay çalışması tekniği kullanılarak şirketlerin nakit temettü dağıtım duyurusunun hisse senedi fiyatı üzerinde yarattığı etki analiz edilmiştir. İkinci yöntemde ise şirketlerin nakit temettü dağıtımları ile gelecekteki kârları arasındaki ilişki incelenmiştir. Birinci yöntemde temettü duyurusu etrafındaki 3 günlük olay penceresinde hisse senetlerinin fiyat değişimi incelenmiştir. Bulgular temettü duyurusunun şirketin hisse senetleri üzerinde pozitif fiyat etkisi yarattığını göstermiştir. Pozitif fiyat etkisi imalat sanayi sektöründe hem büyük hem de küçük ölçekli şirketlerde geçerlidir. Bununla birlikte büyük şirketlerde küçük şirketlere göre söz konusu fiyat etkisi daha güçlüdür. Öte yandan, fiyat etkisi finansal sektörde sadece büyük ölçekli şirketlerde yaşanmıştır. Ayrıca finans sektörü şirketlerinde oluşan etki imalat sanayi şirketlerinde yaşanan etkiden daha zayıftır. Sinyal teorisinin özünü daha iyi yansıtan ikinci yöntem çerçevesinde ise nakit temettüler ile şirketlerin gelecekteki kârlılığı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular nakit temettü değişimi ile gelecek bir yıllık kâr değişimi arasında pozitif yönlü ilişki olduğunu göstermiştir. Böylece temettü dağıtımlarının şirketin gelecek 1 yıllık kâr değişimi hakkında önemli bir bilgi içeriğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgi içeriği imalat sanayi sektöründe hem büyük hem küçük ölçekli şirketlerde; finansal sektörde ise yalnızca büyük ölçekli şirketlerde geçerlidir. Temettü değişimleri ile 2 yıl sonraki kâr değişimi arasında ise bir ilişki bulunmamıştır. Bu bulgu temettü değişimini takip eden birinci yıldaki kâr değişiminin kalıcı olduğu anlamına gelmektedir. Sonuç olarak çalışmamızda kullanılan her iki yöntemin bulguları birbiriyle uyumludur. Buna göre, Borsa İstanbul'a kayıtlı imalat sanayi sektöründeki büyük veya küçük ölçekli tüm şirketlerde, finansal sektörde ise yalnızca büyük ölçekli şirketlerde sinyal teorisi geçerlidir. Daha spesifik olarak, sinyal etkisi imalat sanayi şirketlerinde finans şirketlerine göre; büyük şirketlerde küçük şirketlere göre daha güçlüdür. Bu şekilde her iki yöntemin uyumlu sonuçlar vermesi temettü duyurusuna yatırımcıların verdiği fiyat tepkisinin rasyonel olduğunu da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether signalling theory (signal theory) is valid in manufacturing and financial companies registered in Borsa Istanbul for the data period of 2006-2018. Within the scope of the analysis, the signal effects created by the dividend announcement of the companies have been examined in two different methods. In the first method, the effects of the companies' dividend announcement on the stock price have been analyzed by using the event study technique. In the second method, the relationship between companies' dividend and companies' future profit have been examined. In the first method, price the effects of dividend announcements on stocks have been determined in the 3-day event window around the dividend announcement. The findings showed that the dividend announcement has a positive price effect on the company's stocks. The positive price effect has been valid for both large and small scale companies in the manufacturing industry. However, the price effect is stronger in large companies than in small companies. On the other hand, the positive price effect has been experienced only in large-scale companies in the financial sector. Moreover, the positive price effect in the large companies of the financial sector is weaker than in the large companies operating in the manufacturing industry. The relationship companies' dividends and future profits has been investigated within the framework of the second method which tests signal theory more directly. The results showed that there is a positive relationship between dividend change and companies' next one year profit change. Thus, it has been determined that dividend distributions have significant information content about the company's future profit changes. This information content applies to both large and small-scale companies in the manufacturing industry and to large-scale companies only in the financial sector. There was no relationship between current year dividend changes and profit change of second years after dividend announcement. This finding means that the profit change in the first year following the change in dividends is permanent. In conclusion, the findings of both methods used in our study are consistent with each other. Accordingly, the signal theory applies to all large or small-scale companies in the manufacturing industry sector registered to Borsa İstanbul, and only to large-scale companies in the financial sector. More specifically, the signal effect is greater in manufacturing companies than in financial companies. In addition, the signal effect is stronger in large companies than in small companies. In this way, the consistent results of both methods also showed that the investors' price react to the dividend announcement is rational.