Üniversite öğrencilerinin rastgele cinsel yaşantıları ile bağlanma stilleri ve yalnızlık algısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of how college students random sexual intercourse patterns affect the relationshi̇p between their sense of attachments styles and perception of loneliness
  1. Tez No: 580216
  2. Yazar: ELİF HAZAL AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Yalnızlık Algısı, Bağlanma Stilleri, Tek Gecelik İlişki, Gündelik Cinsel İlişkiler, Sexuality, Perception of Loneliness, Attachment Styles, One-night Stand, Casual Sexual Relationships
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Cinsel davranışı etkileyen değişkenleri anlamak, bireylerin ihtiyaçlarına uygun terapötik müdahaleler ve psiko-eğitim oturumları tasarlama sürecinde önemlidir. Bu çalışmada, tek gecelik ilişki yaşama ile bağlanma stilleri ve bireylerin yalnızlık algısı düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, yaşları 18-26 arası değişen ve basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 638 üniversite öğrencisine Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Çalışmanın evreni Haliç Üniversitesi lisans öğrencileri olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin bağlanma stilleri ile tek gecelik ilişki yaşantıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Kaçıngan bağlanma stiline sahip bireylerin, diğer bağlanma stiline sahip bireylere göre tek gecelik ilişki yaşantıları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Güvenli bağlanan bireylerin diğer bağlanma stillerine oranla anlamlı düzeyde daha az tek gecelik ilişki sayısına sahip olduğu saptanmıştır. Kaçıngan ve kaygılı-kararsız bağlanan katılımcıların diğer bağlanma stiline sahip bireylere göre yalnızlık puan ortalamaları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Tek gecelik ilişki sayısı diğerlerine oranla fazla olan bireylerin, yalnızlık puan ortalamaları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yalnızlık Ölçeği toplam puanı ile Cinsel Tutum Ölçeği alt boyut toplam puanları arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Aktif cinsel yaşantısı bulunan ve tek gecelik ilişkisi olmayan katılımcıların güvenli bağlanma puan ortalamaları anlamlı düzeyde yüksektir. Tek gecelik ilişki sayısının cinsiyet üzerindeki dağılımları istatistiksel olarak anlamlı olup, erkeklerin kadınlara oranla daha fazla sayıda tek gecelik ilişkisi bulunduğu saptanmıştır. Erkeklerde kaçıngan ve kaygılı-kararsız bağlanma puanının, kadınlarda güvenli bağlanma puanının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın, cinsellik alanında yapılacak gelecek araştırmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Understanding the variables that affect sexual behavior is important in the process of designing therapeutic interventions and psycho-training sessions appropriate to the needs of individuals. In this study, it was aimed to investigate the relationship between the one-night relationship life and attachment styles and the loneliness perception of individuals. For this purpose, Hendrick's Sexual Attitude Scale, Three Dimensional Attachment Styles Scale, UCLA Loneliness Scale and Personal Information Form were applied to 638 university students aged between 18-26 and who were selected using simple random sampling method. The universe of the study was determined as the undergraduate students of Haliç University. As a result of the study, a statistically significant relationship was found between the attachment styles of the students and one-night relationship experiences. Individuals with loosening attachment style were significantly higher than those with other attachment styles. It was found that the individuals with secure attachment had significantly less single-night number of relations than other attachment styles. Levels of loneliness were found to be significantly higher than the participants with other attachment styles. The mean number of loneliness scores of the individuals with a one-night relationship was higher than the others. It was observed that there was a significant negative correlation between Loneliness Scale total score and Sexual Attitude Scale subscale total scores. Participants with active sexual life and not having a one-night relationship have a significantly higher mean of secure attachment score. The distribution of the number of single-night relationships on gender was statistically significant and it was found that men had more one-night relationship than women. In males, it was determined that avoidant and anxious-unstable attachment score was significantly higher in women than in healthy attachment points. The study aims to contribute to future research in the field of sexuality.