Erkek eşin iş yerinde duygusal tacize uğrama durumunun evlilik çatışması ve evlilik doyumu ile ilişkisi
Workplace mobbing against husbands and it's relationship between marital conflict and marital satisfaction
  1. Tez No: 580219
  2. Yazar: MARİA YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇARE SERTELİN MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, İş Yerinde Psikolojik Taciz, Evlilik Çatışması, Evlilik Doyumu, İş-Aile Dengesi, Mobbing, Workplace Bulling, Marital Conflict, Marital Satisfaction, Work -Family Life Balance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma, erkek eşlerin iş yerinde psikolojik tacize maruz kalma durumu ile erkek ve kadın eşlerin evlilik doyumu ve evlilik çatışması arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca erkek ve kadın eşlerin algıladıkları evlilik doyumu ile erkek ve kadın eşlerin algıladıkları evlilik çatışması; erkek eşlerin iş yerinde psikolojik tacize maruz kalma durumu ile yaş ve evlilik yılı aralarındaki ilişkiye bakılmıştır. Erkek ve kadın eşlerin algıladıkları evlilik doyumu ve evlilik çatışması; cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi, çocuk sayısı, kadın eşin çalışıp çalışmama durumu değişkenleri açısından değerlendirilmiştir. Erkek eşlerin iş yerinde psikolojik tacize maruz kalma durumları eğitim ve gelir düzeylerine göre incelenmiştir. Örneklem İstanbul İlinde Başakşehir ilçesinde ikamet eden erkek eşi çalışan evli çiftlerden oluşmaktadır. Örneklem grubu 200 kişidir. Erkek katılımcılara“İş Yerinde Psikolojik Taciz Ölçeği”,“Evlilik Yaşamı Ölçeği”,“Evlilikte Çatışma Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanmış“Erkek Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Kadın katılımcılara ise“Evlilik Yaşam Ölçeği”,“Evlilikte Çatışma Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilmiş“Kadın Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde,“Normallik Testi”,“Spearman Korelasyon Analizi”,“Kruskal Wallis Homojenlik Testi”,“Mann Whitney U Testi”,“Bağımsız Örneklem t Testi”ve“Yordayıcı Doğrusal Regresyon Analizi”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, erkek eşlere uygulanan“İş Yerinde Psikolojik Taciz Ölçeği”ile“Evlilik Çatışması Ölçeği”arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu; erkeklere uygulanan“İş Yerinde Psikolojik Taciz”ölçeğin“işe yönelik davranışlar”alt boyutunun kadın ve erkek tarafından hissedilen evlilik çatışmasını yordadığını;“Evlilik Çatışması Ölçeği”ile“Evlilik Yaşamı Ölçeği”arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu; eşlerin“Evlilik Yaşamı Ölçeğinden”aldıkları ortalama puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu; eşlerin“Evlilik Çatışması Ölçeğinden”aldıkları ortalama puanlar arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu; erkeklerin evlilik doyumu ile kadınların evlilik çatışması arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu; kadın ve erkek yaşı ile kadın evlilik doyumu düzeyi arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu; kadın evlilik doyumu düzeyinin çocuk sayısına göre anlamlı farklılık gösterdiği, erkeklerin iş yerinde maruz kaldıkları duygusal taciz türünün eğitim durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to understand the relationship between marital conflict, marital satisfaction of husbands and wives and workplace mobbing against husbands. In addition, marital satisfaction and marital conflict were examined in terms of variables such as age, gender, level of education, socio-economic status of family, number of children, employment status of woman and duration of marriage. Mobbing was examined in terms of the independent variables as socio-economic status of family and educational level ofhusband. The data was collected from 100 volunteer married couples (200 persons) residing in the Bashakshehir area of the city of İstanbul. As a tool to gather data from women“Marital Conflict Questionnaire”,“Marriage Life Scale”and“Individual Information Form-Women”were used.“Workplace Bullying Scale - Turkey”,“Marital Conflict Questionnaire”,“Marriage Life Scale”and“ Individual Information Form -Men”were used to collect data of male participants. To analyze data,“Normality Test”,“Spearman Correlation Analysis”,“Independent Sample t- Test”,“Kruskal Wallis Test”,“Mann Whitney U test”and“Predictive Linear Regression Analysis”were used. The present study investigated that there is a statistically significant relationship between“ Workplace Bulling Scale”and“Marital Conflict Questionnaire”in the positive direction; there is a statistically significant relationship between“Marriage Life Scale”and“Marital Conflict Questionnaire”in the negative direction; there is a significant relationship between ages of women and men and women's“Marriage Life Scale”; there is a statistically significant positive relationship between“Marriage life Scale”points of women and men; the relationship between“Marriage life Scale”points of women and“Marital Conflict Questionnaire”points of wives are statistically significant and in the negative direction. The finding is same for“Marital Conflict Questionnaire”. It was also found that male university graduates were mostly exposed to exclusionary behaviors among the other types of mobbing behaviors.