Eski Mezopotamya ve Anadolu'da büyü ve büyü ile ilgili uygulamalar
Magic and practices related to magic in Ancient Mesopotamia Anatolia
- Tez No: 580280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANIM HANDE DUYMUŞ FLORIOTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Folklore, History
- Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Anadolu, Büyü, Büyücü, Büyü Yöntemleri, Mesopotamia, Anatolia, Magic, Witchcraft and Magic Methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Eski Mezopotamya ve Anadolu'da yaşamış olan toplumlardan kalan yazılı belgeler incelendiği zaman, büyünün insanların günlük yaşamında önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Farklı uygulama yöntemleri ve amaçları olduğunu gördüğümüz çeşitli büyüler, bu işi meslek edinmiş büyücülere dair veriler ve hatta büyüyü yasaklayan kanun metinleri, tezimizin oluşmasında büyük katkı sağlamıştır. Söz konusu kaynaklar kronolojik sıra ile incelenmiş, genel sonuçlara ulaşılmış ve en son olarak da Kutsal Kitaplar'ın konuya bakış açısına yer verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the written documents from societies lived in the ancient Mesopotamia and Anatolia are examined, it is seen that magic had a vital role in the daily life of the people. Numerous spells, that we see as having different application methods and purposes, data on the magicians and even the laws banning the magic have contributed greatly to the formation of our thesis. The aforementioned sources have been examined in chronological order, general results have been reached, and the study finally ends with the perspective of the Holy Books on the issue.