Yeni bir maddi duran varlık kalemi olan taşıyıcı bitkilerin Türkiye muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde muhasebeleştirilmesi ve raporlanması
Accounting and reporting of a new tangible fixed assets the carrier plants, within the Turkish accounting and financial report standards
  1. Tez No: 580306
  2. Yazar: MURAT TUĞKAN TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS 16, TMS 41, taşıyıcı bitkiler, TMS 16, TMS 41, carrier plants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Taşıyıcı bitkilere yönelik muhasebeleştirme işlemleri, tarım sektöründe varlığını sürdüren işletmeler için önem arz etmektedir. Taşıyıcı bitkiler maddi duran varlık niteliğindedir ve maddi duran varlıklar sadece tarım sektöründeki işletmeler için değil, tüm ticaret ve hizmet işletmeleri için vazgeçilmeyecek varlıklardır. Türkiye'de ise taşıyıcı bitkilerin kayıtlanması ve raporlanması bazı standartların göz önüne alınmasıyla gerçekleşmektedir. Türkiye'de taşıyıcı bitkilerin muhasebeleştirilmesine ilişkin işlemleri belirleyen iki düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemelerden ilki, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu tebliğlerdir. İkincisi ise Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan ve çevirisi Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından yapılan Türkiye Muhasebe Standartlarıdır. Taşıyıcı bitkilerin muhasebeleştirmesi ve raporlanması işlemleri zaman içerisinde değişikliğe uğramıştır. Önceleri TMS 41 kriterleri doğrultusunda muhasebe işlemleri yapılmaktaydı, fakat 2014 yılında yapılan düzenleme ile birlikte taşıyıcı bitkilerin de maddi duran varlıkların sahip olması gereken kriterlere uygunluk gösterdiği göz önüne serilmiştir ve taşıyıcı bitkiler TMS 16 kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada taşıyıcı bitkilerin muhasebeleştirilmesine olanak sağlayan standartlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Accounting procedures for the carrier plants is important especially for the companies in the agriculture sector. The carrier plants are attributed as tangible fixed assets and tangible fixed assets are not important only for the companies in agriculture sector, they are also vital for all companies in trade and service sectors. In Turkey recording and reporting of the carrier plants are done within the frame of some standards. In Turkey there are two regulations linked for the accounting of carrier plants. The first one is the legal notifications done by the Ministry of Treasury and Finance and the second is the Turkish Accounting Standards published by International Accounting Standards Board and translated by Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority. Accounting and reporting procedures of the carrier plants have been varied many times from the beginning. Previously tangible fixed assets were attributed and processed within TMS 41 criteria, but with the regulation done in the year 2014, the carrier plants were determined of having the same criteria with tangible fixed assets and the carrier plants were taken in TMS 16. In this thesis the standards linked accounting of the carrier plants are examined.