Ekip kaynak yönetimi perspektifinde örgütsel bağlılığın iletişime olan etkisi: Sivil havayolu sektöründe kabin memurları üzerine bir araştırma
The effect of organizational reliability on the communication of the perspective of crew resoruce management: A study of cabin officers on civil aviation sector
  1. Tez No: 580339
  2. Yazar: ŞENDA UTKU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kabin Memuru, Ekip Kaynak Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, İletişim, Cabin Officer, Crew Resource Management, Organizational Commitment, Communication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sivil havacılık dinamik ekipler ile koordine edilen iş akış süreçlerinin birleştirilmesi ile yürütülen operasyon faaliyetleri ile gerçekleştirmektedir. Farklı ekiplerin en temel görevi uçuş operasyonun emniyetli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Kabin ekipleri uçuş operasyonunda yolcu ile yüz yüze iletişim kuran en önemli personel grubunu oluşturmaktadır. Kabin ekiplerinin çalıştıkları havayolu işletmesine yönelik tutumlarının ve örgütsel iletişim kalitesinin, uçuşun emniyetine ve yolcuların algıladıkları hizmet kalitesi ile ilişkisi bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, EKY'nin en önemli unsuru olan örgütsel iletişimin, örgütsel bağlılık tarafından hangi düzeyde etkilendiği araştırılmaktadır. Bu amaçla hipotez ve alt hipotezler oluşturulmuş ve niceliksel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi ile Türkiye'de faaliyet gösteren sivil havayolu şirketlerinden 387 kabin memuruna yönelik yapılan“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Örgütsel İletişim Kalitesi Ölçeği”anketlerinin uygulanması ile ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, kabin memurlarının cinsiyet, medeni durum, ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Kabin memurlarının yaşları arttıkça duygusal bağlılıklarının azaldığı ve devam bağlılıklarının arttığı saptanmıştır. Ayrıca 18-25 yaş arası çalışanların örgütsel iletişim kalitesine yönelik algıları diğer yaş gruplarına göre yüksektir. Kabin memurlarının duygusal bağlılıkları ve örgütsel iletişim kalitesi algılarının kabin amirlerinden yüksek olduğu saptanmıştır. 1-5 yıl arası çalışma yılı olan kabin memurlarının duygusal bağlılık ve örgütsel iletişim kalitesi algılarının düzeyleri 6-10, 11-15 ve 16 yıl ve üzeri çalışma yılı olan kabin memurlarının ortalamasından yüksek olduğu saptanmıştır. Kabin memurlarının duygusal bağlılıklarının örgütsel iletişim kalitesi arasında ilişki tespit edilmiş ve duygusal bağlılığın tek başına %31,6 düzeyinde örgütsel iletişim kalitesini açıkladığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda ulaşılan bulgulara yönelik olarak kabin memurlarının örgütsel bağlılık ve iletişim kalitelerini arttıracak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Civil aviation is realized by combining work flow processes coordinated with dynamic teams and by operating operations carried out. The most basic task of different teams is to ensure the safe operation of the flight operation. Cabin crews constitute the most important group of personnel who communicate face to face in flight operation. The attitudes of the cabin crews towards the airline business they work with and the quality of the organizational communication are related to the safety of flight and the quality of service perceived by the passengers. The aim of this study is to investigate the effects of organizational communication, which is the most important element of the LAG, by organizational commitment. For this purpose, hypotheses and sub-hypotheses formed and quantitative research methods from operating in Turkey with the screening method civilian airline companies from held for 387 cabin crew“Personal Information Form”,“Organizational Commitment Scale”and“Organizational Communication Quality Scale”was measured by the implementation of the survey. As a result of the study, no significant difference was found between the cabin officers' gender, marital status, and educational status. It was found that the cabin officers' emotional loyalty decreased and their commitment to continuity increased as their age increased. In addition, the perceptions of employees between the ages of 18-25 are higher than the other age groups. Cabinet officers' emotional commitment and organizational communication quality perceptions were higher than cabin supervisors. Emotional commitment and organizational communication quality perceptions of the cabin officers, who are working years between 1 and 5 years, were found to be higher than the average of cabin officers with 6-10, 11-15 and 16 years and above working years. The relationship between the emotional commitment of the cabin officers and the organizational communication quality was determined and it was found that the emotional commitment alone explained the quality of organizational communication at 31.6%. At the end of the research, suggestions have been developed to increase the cabinets' organizational commitment and communication quality.