İmam hatip liselerinde görev yapan öğretmenlerin örgütsel kimlik algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki (İstanbul örneği)
The relationship between organizational identity perception and organizational commitment of teachers working in imam hatip high schools: The case of İstanbul
  1. Tez No: 580342
  2. Yazar: HATİCE KILIÇKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİFE KILIÇ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel kimlik, örgütsel bağlılık, meslek dersleri öğretmeni, kültür dersleri öğretmeni, kıdem, cinsiyet, Organizational identity perception, organizational commitment, career teachers, branch teachers, length of service, sex
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmanın amacı, imam hatip liselerinde görev yapan öğretmenlerin örgütsel kimlik algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kapsamında öğretmenlerin kıdem, cinsiyet, meslek dersleri ve kültür dersleri alan değişkenlerinde örgütsel bağlılık düzeyleri ve örgütsel kimlik algıları incelenmiştir. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilindeki imam hatip liselerinde görev yapan 226 kadın, 124 erkek olmak üzere 350 öğretmenle yürütülmüştür. Araştırmaya katılan öğretmenlere Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Örgütsel Kimlik Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler; ilişkisiz örneklem t testi, Mann Whitney U testi, tek faktörlü varyans analizi, Pearson Çarpım Moment Korelasyonu teknikleriyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin örgütsel kimlik algılarının arttıkça örgütsel bağlılık düzeylerinin de arttığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca alanlar içinde de meslek dersleri öğretmenlerinin ve kültür dersi öğretmenlerinin örgütsel kimlik algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkeninde örgütsel kimlik algısının ve örgütsel bağlılığın erkek ve kadın öğretmenlerde bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır. İmam hatip liselerinde çalışan öğretmenleri meslek dersleri ve kültür dersleri olarak alanlarına göre değerlendirildiğinde ise; örgütsel kimlik algısının meslek ve kültür dersi alanında cinsiyete göre bir farklılık göstermediği sonucuna varılırken; örgütsel bağlılıkta kültür dersi erkek öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin kültür dersleri kadın öğretmenlerinkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Meslek dersleri ve kültür dersleri öğretmenlerinin alanlarına göre örgütsel kimlik algıları incelendiğinde meslek dersleri öğretmenlerinin örgütsel kimlik düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Öte yandan yine alan değişkeni üzerinden öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerine baktığımızda ise meslek dersleri öğretmenlerinin örgütsel bağlılık puanlarının kültür dersleri öğretmenlerinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma bulgularına kıdem değişkeni üzerinden bakıldığında ise tüm öğretmenlerin örgütsel kimlik algılarında ve örgütsel bağlılık düzeylerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Araştırmanın bulgularından yola çıkarak son bölümde sonuçlar tartışılmış ve sonraki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship between organizational identity perception and organizational commitment of teachers working in imam hatip high schools. In the scope of research, teachers' organizational identity perceptions and organizational commitment were investigated according to their length of service, sex and their being career teachers or branch teachers. This research was conducted with 350 teachers, 226 of whom were women and 124 of whom were men, working in imam hatip high schools in the province of İstanbul in 2018-2019 academic year. Teachers were surveyed via“Personal Information Form”,“Organizational Commitment Scale”and“Organizational Identity Perception Scale”. The data gathered from the scales was analyzed statistical data via techniques of independent samples t-test, Mann Whitney U test, one way analysis of variance, Pearson's Product Moment Multiple Correlation. At the end of the research it was found that there is a significant relationship between teachers' organizational identity perception and organizational commitment. While teachers'organizational identity perception level increases, their organizational commitment level also increases. Besides, in terms of teachers teaching fields, there is a significant relationship between organizatioanl identity perception and organizational commitment of career teachers and branch teachers. It has been found that there is no significant difference in the organizational identity perception and organizational commitment of the teachers according to their sex. On the orher hand when it is analyzed according to teaching fields, there is no significant difference in organizational identity perception among career and branch teachers according to their sex. But, male branch teachers have higher organizational commitment than female branch teachers. When it was analyzed in terms of teachers teaching field, career teachers have higher organizational commitment and higher organizational identity perception than branch teachers. In terms of length of service, there is no significant differences in teachers' organizational identity perception and organizatioanal commitment. The associated findings of research were discussed in the last chapter and presented the suggestions for the future research.