Bauhaus tasarımının endüstri tasarımına etkisi ve buna dayalı cam tasarımları
Bauhaus influences on industrial design and glass design based on its principals
- Tez No: 580400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bauhaus, Endüstriyel Tasarım, Cam, Tasarım, Bauhaus, Product design, Glass, Design
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sanayi Devrimi sonrasının niteliksiz tasarımlara çözüm olarak ortaya çıkan Bauhaus okulu, ilk olarak Almanya'da kurulmuştur. Modern anlamıyla tasarım kavramını ilk defa ele alan Bauhaus okulunun ilkeleri, günümüz tasarım dünyasını etkilemektedir. Endüstriyel anlamda kullanım alanları olan her malzeme, sanat ve zanaat dalı Bauhaus okulu için bir araştırma konusudur. Cam gerek yapım teknikleri gerek de sanatsal değeri açısından Bauhaus'a oldukça uygun bir malzemedir. Günümüz cam üretim ve tasarımlarının ağırlıklı olarak öğrenilen teknik çerçevesinde şekillenmesi sonucu birbirini tekrar eden tasarımlar sunmaktadır. Bauhuas tasarım ilkeleri, geleneksel cam üretim teknikleri ile oluşan tasarımlara bir alternatif oluşturmaktadır. Dört bölümden oluşan araştırmanın ilk bölümünde Bauhaus okulunun kuruluşu, dönemleri ve eğitim metotları ele alınmıştır. İkinci bölümde Bauhaus okulu ile oluşan tasarım kavramı ve bu kavramın günümüze etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Sanayi Devrimi sonrası cam sanatı ve endüstrisinin gelişimi ele alınmıştır. Dördüncü bölüm de Bauhaus ilkeleri göz önüne alınarak kişisel uygulamalar yapılmıştır. Bu çalışma öncelikli olarak Bauhaus okulu ile oluşan modern tasarım olgusunun cam üretimine etkilerini incelemektedir. Çalışma getirisi kapsamında Bauhaus ile başlayan, modern tasarımı oluşturan bu ilkeler doğrultusu ile yeni tasarımların oluşturulması ve cam tasarımlarında modern bir çizgi ile çağın ruhunu yansıtan tasarımlar üretilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bauhaus school was first established in Germany, for finding solution to unqualified designs of Post-Industrial Revolution era. The Bauhaus school have taken up the concept of design for the first time in modern sense and its principals still influence the design world today. All materials, art and craft fields used in industry are a research subject for the school of Bauhaus. Glass is a suitable the Bauhaus both in terms of material and art branch. Today's glass design education is shaped mostly based on traditional technics and it creates recurrent designs. Compare to the traditional techniques the Bauhaus design principles can be alternative to glass designs. In the first part of the four-part research, the history, periods and training methods of the Bauhaus school were discussed. The second part of research aimed how design concept formed and influences on modern design. The third part of research discussed the history of glass art and industry after the Industrial Revolution. The fourth part of research contains researcher's glass production with Bauhaus principles. This research is primarily focus on Bauhaus school effects on glass industry. With the Bauhaus, it is aimed to research new designs with the combination of these principles and to create designs that reflect the spirit of the era with a modern line in glass designs.