Çağdaş sanat yapıtlarında izleyici katılımı
Audience participation in contemporary art works
- Tez No: 580425
- Danışmanlar: PROF. NURDAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Katılım, İzleyici, Çağdaş Sanat, Participation, Audience, Contemporary Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada yaratıcı özne, nesne, alımlayıcı özne ile ilişkili kuram ve görüşler ele alınarak, izleyicinin sanat yapıtının oluşum sürecine dâhil edilmesi bağlamında; bir tür ifade yöntemi olarak katılım olgusunun alternatif sanat formları ve yapıtlarında ne şekilde ele alındığı ile bunların sanatçı, sanat yapıtı, izleyici üzerinde meydana getirdiği değişimlere açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmada 20. Yüzyıl'ın ilk çeyreğinde görülen sanat yapıtlarında izleyici katılımı örnekleri ile başlayan sürecin devamında katılım olgusunun; çağdaş sanat yapıtlarında sıklıkla kullanılan bir yöntem haline geldiği görülmüştür. Özellikle 1950'lerden sonraki yıllarda sanatçı-izleyici, izleyici-sanat yapıtı arasındaki sınırların eritilmeye çalışılması ile izleyicinin de aktif katılımına olanak tanıyan happening, fluxus, enstalasyon vb. alternatif sanat formlarında; izleyici rolü ve konumunun değişmeye başladığı gözlemlenmiştir. İzleyicinin sanat yapıtını belli bir mesafeden pasif bir biçimde seyreden konumundan, yapıtın oluşum sürecine katılan, iş birliği yapan, üreten aktif bir konuma taşınması ile izleyici katılımcıya dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, in the context of the inclusion of the audience in the formation process of the art work, the theories and opinions related to the creative subject, object, receptor subject are discussed; As a kind of expression method, it is tried to clarify how the phenomenon of participation is handled in alternative art forms and works and their changes on the artist, the artwork and the audience. In the research, it was seen that the continuation of the process which started with the examples of audience participation in works of art seen in the first quarter of the 20th century, has become a method which is frequently used in contemporary art works. Particularly in the years following the 1950s, it was observed that the role of the audience began to change in Happening, Fluxus, Installation and other alternative forms of art, which enabled the active participation of the audience by trying to remove the boundaries between the artist-audience and the viewer-artwork. By moving the audience from the position of passively watching the artwork from a distance, to a position that takes part in the formation process of the artwork, cooperates, produces and is actively involved, the audience has become a participant.