Firmaların sürdürülebilirlik stratejileri ile yeşil lojistik ve lojistik performans arasındaki ilişki: Bir alan araştırması
The relationship between sustainability strategies of the companies and green logistics and logistics performance: A field study
  1. Tez No: 580470
  2. Yazar: TİMUÇİN SAĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik Stratejisi, Yeşil Lojistik, Lojistik Performans, Sustainability Strategy, Green Logistics, Logistics Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, dünyada son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen, firmaların sürdürülebilirlik stratejileri ve yeşil lojistik, lojistik performansları konuları irdelenecektir. Firmaların sürdürülebilir stratejileri uygulamaları sayesinde, lojistik performanslarına katkı sağlarken, dolaylı olarak ekonomik ve ekolojik çevreye sağladıkları fayda kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu doğrultuda lojistik performansın, firmalar üzerinde önemli ekonomik etkileri olması firmanın iç ve dış paydaşları üzerindede dolaylı etkiye sahip olduğu anlamına gelmektedir. Günümüzde firmalar için bir strateji haline gelen ve birçok getirilere sahip çevre duyarlılığının artırılması, çevreye duyarlı ürün kullanımı önemli hale gelmiştir. Bu bağlamda yüksek çevre duyarlılığına sahip yeşil lojistik kavramı, çeşitli operasyonları bünyesinde bulundurması ve dünyada geniş bir networke sahip olması ile güncel konulardan bir tanesi olmuştur. Veri toplama aracı olarak anket yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın evreni olan Mersin ilinde, tespit edilen lojistik firmalarında çalışan, üst, orta kadame yöneticilere ve firmaların diğer çalışanlarına anket uygulanarak veriler elde edilmiştir. Bu veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Değişkenlerin tanımlayıcı istatistikleri yapılmış, korelasyon ve regresyon testleri ile önermeler arasındaki ilişki düzeyi belirlenmiştir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda firmaların sürdürülebilirlik stratejileri ve lojistik performans arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur, yine yapılan analizler sonucunda yeşil lojistik ve lojistik performans arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuş ve yeşil lojistiğin alt boyutları olan yeşil taşıma ve yeşil taşımacılık işlemleri ile lojistik performans arasında da anlamlı ve pozitif ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, firmaların sürdürülebilirlik stratejilerinin yeşil lojistik üzerinde de etkili olurken aynı zamanda lojistik performanslarına da katkı sağladıkları görülmektedir. Firmaların stratejilerini belirlerken sürdürülebilirlik çerçevesinde belirlemesi, yeşil lojistik uygulamaları ile operasyonlarını yürütmesine sonuçta lojsitk perfromanslarının artırmasına sebep olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, sustainability strategies and green logistics and logistic performance of firms which are frequently discussed in the world will be discussed. Through the application of sustainable strategies of the companies, while contributing to logistics performance, indirectly becomes unavoidable economic and ecological benefits they provide. Accordingly, the fact that logistics performance has significant economic impacts on firms means that the firm has an indirect impact on internal and external stakeholders. Nowadays, it has become an important strategy for companies to increase environmental sensitivity and use of environmentally sensitive products. In this context, the concept of green logistics, which has a high environmental sensitivity, has been one of the current issues with its various operations and having a wide network in the world. Questionnaire method was used as data collection tool. In the province of Mersin, which is the universe of the research, data were obtained by applying questionnaires to the upper, middle level managers and other employees of the companies working in the logistics companies identified. These data were analyzed in SPSS statistical program. Descriptive statistics of the variables were made and the relationship between correlation and regression tests and propositions were determined. As a result of the correlation and regression analyzes, a significant and positive relationship was found between the sustainability strategies and logistics performance of the firms. As a result of the analyzes, a significant and positive relationship was found between the green logistics and logistics performance and the green transportation and green transportation processes which are the sub-dimensions of green logistics. There was also a significant and positive relationship between logistics performance. As a result of the research, the sustainability strategies of the companies are effective on the green logistics and they also contribute to the logistics performance. Determining the strategies of the companies in the framework of sustainability, green logistics applications and operations to carry out operations will ultimately lead to increased lojsitk performance.